Hankala verolupaus

Sitran yliasiamiehen Esko Ahon johtama työryhmä tarkoitti pelkkää hyvää, kun se helmikuussa ehdotti ensiharvennushakkuiden verovapautta. Ajatuksena oli, että verovapaudella lisättäisiin metsänomistajien halukkuutta metsänmyyntiin.

Ahon työryhmä asetettiin ratkaisemaan ongelmia, joita Venäjän vientitullit suomalaisille metsänjalostuslaitoksille aiheuttavat. Venäjä korotti raakapuun vientitulleja tiistaina 15 euroon kuutiolta ja ensi vuoden alussa vero nousee jo 50 euroon. Toteutuessaan korotus käytännössä lopettaa puuntuonnin Venäjältä.

Jos puuta ei itärajan takaa saada, on hakkuita kyettävä lisäämään kotimaassa. Juuri siihen tähtää Ahon työryhmän esitys.

Niin kuin Savon Sanomissa jo talvella kerrottiin, lupaus hidasti puukauppaa, koska metsänomistajat jäivät odottamaan verovapautta. Tilanne ei ole kevään aikana helpottunut. Päätöstä verovapaudesta ei ole tehty ja metsänomistajat odottavat edelleen (Helsingin Sanomat 2.4.).

Verovapaudesta päättäminen on osoittautunut ongelmalliseksi, koska siihen tarvitaan EU:n lupa. Asia on kuitenkin hautautunut EU:n komissioon. Verokomissaarin lisäksi myös kilpailuasioista vastaava komissaari halunnee puumerkkinsä ratkaisuun.

Jälkiviisaasti voi sanoa, että ensimmäinen virhe tehtiin jo Ahon työryhmässä. Sen olisi pitänyt selvittää ennen veroehdotuksensa julkistamista mikä EU:n rooli ratkaisussa on. Sitä ei tehty, vaikka työryhmässä oli jäseniä suomalaisen metsäteollisuuden huipulta. Työryhmä kuuli myös veroasiantuntijoita.

Olisiko pitänyt kuulla myös EU-asiantuntijoita? Vastaus kysymykseen on, että olisi pitänyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.