Hankala verolupaus

Sitran yliasiamiehen Esko Ahon johtama työryhmä tarkoitti pelkkää hyvää, kun se helmikuussa ehdotti ensiharvennushakkuiden verovapautta. Ajatuksena oli, että verovapaudella lisättäisiin metsänomistajien halukkuutta metsänmyyntiin.

Ahon työryhmä asetettiin ratkaisemaan ongelmia, joita Venäjän vientitullit suomalaisille metsänjalostuslaitoksille aiheuttavat. Venäjä korotti raakapuun vientitulleja tiistaina 15 euroon kuutiolta ja ensi vuoden alussa vero nousee jo 50 euroon. Toteutuessaan korotus käytännössä lopettaa puuntuonnin Venäjältä.

Jos puuta ei itärajan takaa saada, on hakkuita kyettävä lisäämään kotimaassa. Juuri siihen tähtää Ahon työryhmän esitys.

Niin kuin Savon Sanomissa jo talvella kerrottiin, lupaus hidasti puukauppaa, koska metsänomistajat jäivät odottamaan verovapautta. Tilanne ei ole kevään aikana helpottunut. Päätöstä verovapaudesta ei ole tehty ja metsänomistajat odottavat edelleen (Helsingin Sanomat 2.4.).

Verovapaudesta päättäminen on osoittautunut ongelmalliseksi, koska siihen tarvitaan EU:n lupa. Asia on kuitenkin hautautunut EU:n komissioon. Verokomissaarin lisäksi myös kilpailuasioista vastaava komissaari halunnee puumerkkinsä ratkaisuun.

Jälkiviisaasti voi sanoa, että ensimmäinen virhe tehtiin jo Ahon työryhmässä. Sen olisi pitänyt selvittää ennen veroehdotuksensa julkistamista mikä EU:n rooli ratkaisussa on. Sitä ei tehty, vaikka työryhmässä oli jäseniä suomalaisen metsäteollisuuden huipulta. Työryhmä kuuli myös veroasiantuntijoita.

Olisiko pitänyt kuulla myös EU-asiantuntijoita? Vastaus kysymykseen on, että olisi pitänyt.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.