Harkitaan vielä

Kansanedustaja ja eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen Kimmo Kiljunen (sd.) hiiltyi viime viikolla, kun oikeuskansleri Jaakko Jonkka kertoi pitävänsä juridisesti arveluttavana eduskunnan käsittelyssä olevaa viestinnän tietosuojalakia. Lakiesitys antaisi työnantajalle tietyin edellytyksin oikeuden käsitellä työntekijöidensä sähköpostiliikenteen tunnistetietoja.

Kiljusen mielestä on ennenkuulumatonta, että oikeuskansleri arvostelee eduskunnan perustuslakivaliokunnan ratkaisuja. Perustuslakivaliokunta arvioi marraskuussa, ettei lakiesitys ole ristiriidassa perustuslain kanssa.

Muodollisesti Kiljunen on oikeassa. Jos lakiesitys Jonkan mielestä on arveluttava, hänen olisi pitänyt puuttua asiaan jo siinä vaiheessa, kun sitä käsiteltiin hallituksessa.

Itse asian kannalta on kuitenkin hyvä, että Jonkka heräsi sentään tässä vaiheessa. Perustuslakivaliokunnan kuulemien asiantuntijoiden enemmistö oli sitä mieltä, että lakiesitys murtaa viestintäsalaisuutta ja on siksi ristiriidassa perustuslain kanssa. Näistä arvioista huolimatta perustuslakivaliokunta päätyi toisella kannalle.

Mitään ei ole vielä menetetty. Eduskunta ei ole hyväksynyt lakiesitystä, joka antaisi työnantajille jopa poliisia vahvemmat oikeudet viestintäsalaisuuden murtamiseen. Kansanedustajien pitää vielä harkita lakiesitystä tarkkaan. Parasta olisi, jos esitys hylättäisiin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.