Harkitaan vielä

Kansanedustaja ja eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen Kimmo Kiljunen (sd.) hiiltyi viime viikolla, kun oikeuskansleri Jaakko Jonkka kertoi pitävänsä juridisesti arveluttavana eduskunnan käsittelyssä olevaa viestinnän tietosuojalakia. Lakiesitys antaisi työnantajalle tietyin edellytyksin oikeuden käsitellä työntekijöidensä sähköpostiliikenteen tunnistetietoja.

Kiljusen mielestä on ennenkuulumatonta, että oikeuskansleri arvostelee eduskunnan perustuslakivaliokunnan ratkaisuja. Perustuslakivaliokunta arvioi marraskuussa, ettei lakiesitys ole ristiriidassa perustuslain kanssa.

Muodollisesti Kiljunen on oikeassa. Jos lakiesitys Jonkan mielestä on arveluttava, hänen olisi pitänyt puuttua asiaan jo siinä vaiheessa, kun sitä käsiteltiin hallituksessa.

Itse asian kannalta on kuitenkin hyvä, että Jonkka heräsi sentään tässä vaiheessa. Perustuslakivaliokunnan kuulemien asiantuntijoiden enemmistö oli sitä mieltä, että lakiesitys murtaa viestintäsalaisuutta ja on siksi ristiriidassa perustuslain kanssa. Näistä arvioista huolimatta perustuslakivaliokunta päätyi toisella kannalle.

Mitään ei ole vielä menetetty. Eduskunta ei ole hyväksynyt lakiesitystä, joka antaisi työnantajille jopa poliisia vahvemmat oikeudet viestintäsalaisuuden murtamiseen. Kansanedustajien pitää vielä harkita lakiesitystä tarkkaan. Parasta olisi, jos esitys hylättäisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.