Harmaalta näyttää

Suomalaisurheilijat ovat menestyneet vaatimattomasti takavuosien leipälajeissaan. Esimerkiksi mäkihypyssä ja maastohiihdossa menestys on tiukassa. Hiihtourheilun alamäki alkoi vuonna 2001 surullisenkuuluisista Lahden MM-kisoissa.

Suomalaishiihtäjien ajoittaisesta menestyksestä huolimatta taso on suorastaan romahtanut. Menestymättömyyden taustalla on osittain rahapula, osittain se, ettei huippukykyjä nuorten sarjoista ole putkahtanut aikuisten kisoihin. Lajiliittojen sisäiset kärhämät ovat myös syy siihen, että rahantulo on ehtynyt.

Suomalaiset mäkihyppääjät olivat vuosikymmeniä lajin huipulla. Rahantulon vähentyminen ja ristiriidat urheilijoiden sekä lajijohdon välillä ovat vaikuttaneet niin, ettei suomalaisia ole juurikaan nähty kärkisijoilla tänä talvena. Myös tulevaisuus näyttää harmaalta.

Suomalaisten menestys on ollut vaatimatonta myös yleisurheilussa, jossa takavuosina saatiin useita olympiavoittoja. Suomalaisurheilun vaisua menestystä ei voi pistää pelkästään vähentyneen sponsorituen syyksi. Osasyy on valmennuksessa.

Kaikkein suurin tekijä suomalaisurheilun alennustilassa on se, että Suomi on pieni maa ja sellaisena myös pysyy. Meiltä ei löydy esimerkiksi maailman suosituimpaan lajiin jalkapalloon riittävän laajaa ja tasokasta pelaajamateriaalia. Suomi saattaa yllättää joskus jonkin huippumaan, mutta suuremmasta menestyksestä on turha haaveilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.