Harmaalta näyttää

Suomalaisurheilijat ovat menestyneet vaatimattomasti takavuosien leipälajeissaan. Esimerkiksi mäkihypyssä ja maastohiihdossa menestys on tiukassa. Hiihtourheilun alamäki alkoi vuonna 2001 surullisenkuuluisista Lahden MM-kisoissa.

Suomalaishiihtäjien ajoittaisesta menestyksestä huolimatta taso on suorastaan romahtanut. Menestymättömyyden taustalla on osittain rahapula, osittain se, ettei huippukykyjä nuorten sarjoista ole putkahtanut aikuisten kisoihin. Lajiliittojen sisäiset kärhämät ovat myös syy siihen, että rahantulo on ehtynyt.

Suomalaiset mäkihyppääjät olivat vuosikymmeniä lajin huipulla. Rahantulon vähentyminen ja ristiriidat urheilijoiden sekä lajijohdon välillä ovat vaikuttaneet niin, ettei suomalaisia ole juurikaan nähty kärkisijoilla tänä talvena. Myös tulevaisuus näyttää harmaalta.

Suomalaisten menestys on ollut vaatimatonta myös yleisurheilussa, jossa takavuosina saatiin useita olympiavoittoja. Suomalaisurheilun vaisua menestystä ei voi pistää pelkästään vähentyneen sponsorituen syyksi. Osasyy on valmennuksessa.

Kaikkein suurin tekijä suomalaisurheilun alennustilassa on se, että Suomi on pieni maa ja sellaisena myös pysyy. Meiltä ei löydy esimerkiksi maailman suosituimpaan lajiin jalkapalloon riittävän laajaa ja tasokasta pelaajamateriaalia. Suomi saattaa yllättää joskus jonkin huippumaan, mutta suuremmasta menestyksestä on turha haaveilla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.