Hatunnosto Rockcockille

Tunnustan. Kuuluin itsekin festarin alkuvuosina siihen joukkoon, joka tietämättömyyttään toivotti mokoman raviradalle.

Nyt voin kuitenkin todistaa, että Rockcock on mitä mainioin festivaali ja Väinölänniemi on sille erinomainen paikka.

Tämä on puolustuspuhe tulevalle festarille, mikä toivottavasti piristää sen parissa puurtavien tekijöiden päivää.

Lunta nimittäin tulee tupaan aivan varmasti ennen ja jälkeen heinäkuun H-hetkeä, kuten joka vuosi. Sujui homma miten hyvin hyvänsä.

Sattui viime kesänä niin, ettei ollut kummempaa tekemistä. Niinpä kauniin kesäpäivän kunniaksi pääsin henkilökohtaisen nuorisoni mukana Väinölänniemelle rockfestareille. Nuorena tuli koluttua itsekin festareita, joten ajattelin katsastaa, mitä se turmio nykyään on.

Seurasimme Väinölänniemellä perjantain bändit ensimmäisestä viimeiseen eli yli puolenyön, eikä siistimpää olisi voinut olla. Yhtään tappelua ei nähty, ei edes yritystä. Ei yhtä ainoaa oksentelijaa.

Pari nuorukaista yritti virtsata Kallaveteen, mutta heitäkin ehti järjestysmies komentamaan. Samoin kävi niille, jotka innoissaan yrittivät kiivetä tolpan nokkaan, mistä olisi nähnyt lavalle paremmin.

Alueella vaelsi laumoina siivouspartioita. Jos ehti ajatella viskaavansa makkarapaperin maahan, niin siivooja jo työnsi sitä roskasäkkiin. Muonituspalvelu pelasi ja vessoja oli riittävästi, eikä niissä tarvinnut kahlata nilkkoja myöten.

Festari-alueelle tulevien kassit ja taskut ratsattiin tarkasti. Edes limpparia ei alueelle saanut tuoda. Jopa itikkamyrkyt ja hiuslakat kerättiin pois. Anniskelu festarilla olis tiukasti aidatulla ravintola-alueella, missä aikuiset istuivat kuin missä tahansa kesäterassilla.

Lähimpiin kerrostaloihin oli aidattu laaja "turvavyöhyke" ja katuja oli suljettu kuljeskelulta, jotta häiriö jäisi mahdollisimman pieneksi.

Hämmästelin, miten paljon Vänärin yleisössä oli perheitä. Oli lähdetty yhdessä lasten kanssa piknikille.

Paljon oli myös varttuneempaa väkeä, jotka olivat nuoruutensa bändien perässä. Kun Ismo Alanko esiintyi, hyppivät etenkin täti-ihmiset. Klamydia ja Popeda olivat yhtä sukupolvien iloista sekamelskaa.

Kaikkiaan ilmapiiri oli rento ja hyvä. Päivä oli upea Väinölänniemellä, mutta sitä oli etenkin lämmin yö. Kaunis maisema siivitti tunnelmaa, suomalaisuutta ja nostalgiaa.

Hämmästys oli siten melkoinen. Mikä tässä nyt on niin paheellista ja huonoa? Miksi tästä jaksetaan jauhaa ja valittaa?

On nimittäin vettä virrannut melkoisesti sitten1980-luvun, jolloin omat viinat kilisivät repuissa nuorison kahlatessa roskaisilla ja kaoottisilla rock-kentillä. Näittekö sen?

Nykynuoriso on monella tapaa edellisiä fiksumpaa. Niin tässäkin.

Nuorten rock-riemu kestää Vänärillä kaksi päivää, toisin kuin varttuneen väen Kuopio Wine Festival satamassa. Siellä yleisö on sullottu pieneen karsinaan, jossa juodaan viinin painikkeeksi siideriä ja olutta.

Melkoista on älämölö peräti kahdeksan päivän ajan. Suorastaan humalassa on aitauksesta yleisöä valunut kadulle. Meteli on älytön, vaikka desibelien takana on Paula Koivuniemi, Yö tai Lauri Tähkä Elonkerjuineen.

Tekeekö lasillinen viiniä meiningistä jotenkin hienompaa tai hyväksytympää?

Aivan iholla on sataman kerrostalokeskittymä. Tämän viinirupeaman lisäksi asukkaat joutuvat joka viikonloppu koko kesän sietämään sitä meteliä, mikä lähiravintoloiden terassiväkeä kiihdyttää.

Pitäisikö siis tämä Osuuskauppa PeeÄssän aikuisille profiloitu tapahtuma siirtää raviradalle tai jonnekin soramonttuun niin kuin on vaadittu nuorison ja Rockcockin tapauksessa?

Varttuneelle väelle pitkä matka ei olisi ongelma. On ajokortit ja rahaa taksiin toisin kuin nuorilla.

Meitä on musiikkimakuinemme ja muine harrastuksinemme joka lähtöön, joten jokainen joustakoon vuorollaan. Etenkin nuorille pitää antaa kaunista tilaa. Ehdotankin, että tukistamisen sijaan annamme Rockcockille jatkossa työrauhan ja nuorisollemme aplodit.

Siinä on tapahtuma, jolla kelpaisi Kuopiota markkinoida. Suomen kaunein rockfestari, joka sukupuolten lisäksi yhdistää sukupolvia.

Käykääpä katsomassa ensi heinäkuussa.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.