Hauiksella ei ajatella

Suomen Kuvalehdessä (5.2.) eläkkeelle jäänyt ulkoasiainneuvos Juhani Suomi arvostelee ulkoministeri Alexander Stubbia (kok.) pintaliitäjäksi, joka ei osaa tehtäviään, ja jonka ulkopoliittinen asiantuntemus on ohut.

Eilen julkaistussa muistelmateoksessaan Vorraaja, Suomi suomii Stubbin yltiöpäistä urheiluharrastusta.

"Koko sinä lyhyenä aikana, jonka Stubb on ulkoministerinä ollut, hän on saanut eniten julkisuutta juuri juoksu- ja pyöräilysessioillaan. Ministeriössä vedetään Alexin aamulenkkejä, jolloin muutama suosiota kärttävä hölkkää kasvot punaisina ministerin perässä vain kuntoilijasta käydäkseen".

Tämä kuvaus politiikan huipulta kuvaa laajemminkin menoa maassamme.

Substanssi on tylsää. Tärkeämpää on, miltä näyttää. Fyysinen kunto on synonyymi sille, että hallitsee asiansa.

Naisia on arvioitu vuosikymmenestä riippuen joko säärien, takapuolen tai rintojen mitalla.

Nyt naisen mitta on käsivarsi. Reilu sellainen, sillä myös olkavartta tarkastellaan.

Viime linnanjuhlien pukuloistoa kuvaillut media kehui naisilla olevan yllään poikkeuksellisen paljon avonaisia pukuja, jotka paljastavat valtanaisten hyvin treenatut käsi- ja olkavarret.

Vielä muutama vuosi sitten kauhisteltiin maailmantähti Madonnan rasvattomia ja suonikkaita, ylitreenattuja käsivarsia.

Sitten tuli Yhdysvaltain presidentin puoliso Michelle Obama, jonka treenattuja käsivarsia on ihasteltu naistenlehdissä tiuhaan. Nyt netin keskustelupalstoilla naiset kysyvät neuvoa, miten saa nopeasti samanlaiset käsivarret.

Logiikka menee jotenkin näin:

Jos käsivarret ovat timmit, on kehokin timmi. Se viestii siitä, että yksilö on kurinalainen selviytyjä, menestyvä poliitikko tai tehokas työntekijä.

Työhönotossa ulkonäön merkitys on ylikorostunut. Ansioluettelossa on parempi olla merkintä juostusta maratonista, eikä liikakiloja hyvällä katsota.

Ylen aamuradiossa kuvattiin osuvasti, kuinka aamuvarhaisella ennen työpäivän alkua kadut kansoittaa maratonille treenaavien työläisten letka, mutta jostain syystä heistä vain yhdellä on onnellinen virne naamalla.

Kuulostaa tutulta, Japanilta.

1980-luvulla keskiluokan sosiaalisen aseman ja menestyksen mitta oli BMW, nyt statussymbolista käy viritetty keho.

Tottakai liikunta on mukavaa ja terveellistä.

Huippu-urheilun epäterveitä puolia on kuitenkin siirtynyt liikaa tavallisten ihmisten liikuntaharrastuksiin. Tärkeää on suoritusten mittaaminen, harjoittelu, vertailu ja kilpailu. Siitä on kaukana liikunnan ja kisailun perinteinen leikkimielisyys.

Tutkija Hanna Vehmaan (SS 6.2.) väitöstutkimus kertoo, että suomalaisten vapaa-aikaa leimaa vakavuus ja velvollisuudentuntoinen suorituskeskeisyys. Työmäisiä piirteitä, kuten tehokkuus ja hyöty, on siirtynyt vapaa-aikaan.

Tämä ei ole ihme, sillä työantajat tunkevat ihmisten vapaa-ajalle yrittäen ohjata sen käyttöä optimaaliseksi katsomallaan tavalla, jotta "koneesta" saadaan kaikki tehot irti.

Hyvinvoinnin edistäminen on yhä useammin jumppaa ja punttia. Treenisalit pursuavat töistä kiiruhtavia sarjojen vetäjiä.

Vasta sitten mennään kotiin ja ollaan perheen kanssa. Jos ollaan, sillä lastenkin vapaa-aika on tiukasti aikataulutettu harrastuksilla. Ihmisillä on nykyään jopa tarve selitellä, jos he ovat "vaan olleet" kotona.

Onneksi trendit tulevat ja menevät. Kyllä vielä muistetaan, että ihminen on kokonaisuus, joka tarvitsee myös sielunruokaa.

Valistunut työnantaja tarvitsee henkistä pääomaa, sivistyneitä työntekijöitä. Keho ei ole se väline, jolla ammennetaan tulevaisuuden kilpailukyky ja hyvinvointi. Hauiksella ei ajatella.

Keväällä julkistetaan valtiovallan tilaustyö, professori ja filosofi Pekka Himasen selvitys siitä, miten Suomen henkinen kulttuuri saadaan kukoistamaan.

Himanen haluaisi nähdä kuluvan vuosikymmenen taiteen ja humanismin kukoistusaikana. Ei olisi pahitteeksi, jos niissä tunnelmissa menisi vaihteeksi useampikin vuosikymmenen. Vaikea kuitenkaan uskoa edes vallitsevien arvojen, saati kulttuurin muutokseen. Takamatka on liian pitkä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.