Hedelmien tuotanto kasvaa

Ilmastonmuutoksesta puhuttaessa tulevaisuuden arvioita hallitsevat usein maailmanlaajuiset uhkakuvat, joista on vaikea löytää mitään hyvää. Suomi voi kuitenkin hyötyä merkittävästi lämpötilan noususta.

Yksi ilmaston lämpenemisen välittömistä vaikutuksista on kesän kasvukauden piteneminen. Se näkyy jo selvästi Ilmatieteen laitoksen tilastoissa. Tämän vuosisadan aikana kasvukauden arvioidaan jatkuvan useilla viikoilla.

Matala lämpösumma ja ankarat talvet ovat rajoittaneet selvästi hedelmänviljelyn kehittymistä Suomen sisämaassa. Nyt edessä on aivan uusia mahdollisuuksia. Omenan viljely onkin puutarhatuotannon nopeimmin kasvavista aloista.

Jatkossa hedelmäviljelmät yleistyvät Savon korkeudella. Etelä- ja Lounais-Suomessa viljelyyn tulee myöhemmin kypsyviä lajikkeita. Myös päärynän, luumun ja kirsikan viljely alkaa saada kaupallista merkitystä.

Lajikevalintojen kannalta tilanne on haastava, sillä nyt istutettavien hedelmäpuiden pitäisi selviytyä sekä nykyisestä että tulevien vuosikymmenten ilmastosta. Lisäksi hedelmien pitää olla maistuvia ja kestää hyvin varastointia.

Helsingin yliopiston tuore tutkimus kertoo, että suomalaiset ovat valmiita maksamaan kotimaisesta omenasta keskimäärin 2,36 euroa kilolta. Paljon omenia käyttävät katsoivat, ettei lähes kolmenkaan euron kilohinta olisi liikaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.