Hei hei helluntaita

Kirkolliset juhlapyhät ovat säädelleet kohta vuosituhannen verran suomalaisten elämää. 1900-luvun lopulla alkanut yhteiskunnan maallistuminen on muuttanut kuitenkin ihmisten ja ehkäpä kirkon itsensäkin suhtautumista näihin Uuden testamentin sanaan perustuviin hiljentymisen hetkiin.

Monipäiväisten joulun, pääsiäisen ja juhannuksen perinteet ovat juurtuneet niin syvälle, että niistä suomalaiset haluavat pitää kiinni edelleen kaikissa oloissa ja hinnalla millä hyvänsä. Helatorstain ja helluntain laita on jo paljon huonommin. Edellisviikolla vietetyn helatorstain uskonnollinen perusta on aika monelle sananmukaisesti "täyttä hepreaa" ja samoin on käymässä helluntaille.

Kaksipäiväiset helluntainpyhät olivat arvossaan vielä sukupolvi sitten. Yksipäiväisinä ne ovat muuttuneet liki tavanomaiseksi sunnuntaiksi, johon useimmat liittävät ainoastaan sen maallisen puolen: "Jos ei ole heilaa helluntaina, ei ole koko kesänä".

Tänä vuonna helluntain merkitystä vähentää vielä sekin, että se sijoittuu vuodenkierrossa pitkälle kesään. Pyhän hengen laskeutumisen sijasta ihmisten ajatukset ovat suuntautuneet jo enemmän lomailuun, mökkeilyyn ja muihin suven rientoihin. Ajan maallistumista kuvaa vielä sekin, että itäisessä Suomessa kaupat saavat olla silloin viranomaisten päätöksellä halutessaan auki, jotta venäläiset matkailijat voisivat käydä ostoksilla. Eiköhän tuota tilaisuutta käyttäne hyväkseen aika moni kirkkoon kuuluva suomalainenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.