Hei hei helluntaita

Kirkolliset juhlapyhät ovat säädelleet kohta vuosituhannen verran suomalaisten elämää. 1900-luvun lopulla alkanut yhteiskunnan maallistuminen on muuttanut kuitenkin ihmisten ja ehkäpä kirkon itsensäkin suhtautumista näihin Uuden testamentin sanaan perustuviin hiljentymisen hetkiin.

Monipäiväisten joulun, pääsiäisen ja juhannuksen perinteet ovat juurtuneet niin syvälle, että niistä suomalaiset haluavat pitää kiinni edelleen kaikissa oloissa ja hinnalla millä hyvänsä. Helatorstain ja helluntain laita on jo paljon huonommin. Edellisviikolla vietetyn helatorstain uskonnollinen perusta on aika monelle sananmukaisesti "täyttä hepreaa" ja samoin on käymässä helluntaille.

Kaksipäiväiset helluntainpyhät olivat arvossaan vielä sukupolvi sitten. Yksipäiväisinä ne ovat muuttuneet liki tavanomaiseksi sunnuntaiksi, johon useimmat liittävät ainoastaan sen maallisen puolen: "Jos ei ole heilaa helluntaina, ei ole koko kesänä".

Tänä vuonna helluntain merkitystä vähentää vielä sekin, että se sijoittuu vuodenkierrossa pitkälle kesään. Pyhän hengen laskeutumisen sijasta ihmisten ajatukset ovat suuntautuneet jo enemmän lomailuun, mökkeilyyn ja muihin suven rientoihin. Ajan maallistumista kuvaa vielä sekin, että itäisessä Suomessa kaupat saavat olla silloin viranomaisten päätöksellä halutessaan auki, jotta venäläiset matkailijat voisivat käydä ostoksilla. Eiköhän tuota tilaisuutta käyttäne hyväkseen aika moni kirkkoon kuuluva suomalainenkin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.