Heijastin hihaan hämärässä

Vuoden pimeimmät ajat ovat alkaneet. Siksi on syytä muistuttaa heijastimen tärkeydestä etenkin taajamissa. Pimeällä sattuvista jalankulkijaonnettomuuksista yli 80 prosenttia sattuu taajamissa, ei valaisemattomilla teillä.

Kuntien ja kaupunkien keskustat ovat tavallisesti valaistuja, mikä hämää jalankulkijan kuvittelemaan, että esimerkiksi autoilijat huomaavat hänet. Niin ei välttämättä käy, sillä katu- ja mainosvalojen luomat varjot ja heijastukset tekevät ilman heijastinta liikkuvan jalankulkijan käytännössä näkymättömäksi.

Jopa joka kolmas jalankulkijan liikennekuolema olisi estynyt heijastimen avulla, paljastavat liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkinnat.

Liikenneturvan mukaan heijastinta käyttää nykyään noin joka toinen jalankulkija. Vielä 15 vuotta sitten vain joka neljännellä kävelijällä oli heijastin. Asenteet ovat siis muuttuneet, mutta eivät tarpeeksi.

Pian kymmenen vuoden ajan on ollut voimassa laki, joka määrää jalankulkijan ”yleensä” käyttämään asianmukaista heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessaan. Jos heijastin ei hihassa heilu, poliisi ei kuitenkaan sakota, sillä rangaistusta heijastimen puuttumisesta ei ole määrätty. Pitäisikö? Kolaritilastojen perusteella ainakin pieni rangaistus olisi paikallaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.