Heikko taloustilanne on syönyt uskoa politiikkaan

Politiikka on rikki, on hokema, jota pettyneet poliitikot silloin tällöin tarjoavat syyksi väistymiselleen. Arvostelu kohdistuu usein siihen, että puolueet eivät kannatuksen laskun pelossa uskalla tehdä tarvittavia päätöksiä ja jos uskaltavat, eivät kuitenkaan pidä niistä kiinni loppuun saakka. Poliittisen päätöksenteon heikkoutta ovat moittineet näkyvästi muun muassa RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund ja päivänpolitiikan ainakin väliaikaisesti jättänyt entinen kokoomusministeri Jan Vapaavuori.

TNS Gallupin tuore kysely todistaa, että myös äänestäjien usko politiikkaan on vähentynyt. Kyselyn tärkein tulos ei suinkaan ole se, että peräti 69 prosentti suomalaisista arvioi hallituksen selviytyneen urakastaan huonosti tai melko huonosti. Tärkein tulos on, että samaan aikaan lähes yhtä suuri osuus (66 prosenttia) suomalaisista katsoo myös oppositiopuolueiden onnistuneen huonosti tai melko huonosti.

Äänestäjät ovat ymmällään. Hallituksen tarjoamat kirpeät rohdot talouskasvun vauhdittamiseksi eivät enemmistölle kelpaa, mutta mitään parempaa eivät kykene tarjoamaan oppositiopuolueetkaan. Luottamus puolueiden ja poliitikkojen kykyyn hoitaa maan asioita on vähentynyt.

Samaan viittaa myös se, että ensi vuonna järjestettävät kuntavaalit eivät kovin paljon kiinnosta. TNS Gallupin kyselyn mukaan vain 51 prosenttia aikoo varmasti äänestää kuntavaaleissa. Sama kysymys esitettiin äänestäjille vuosi ennen edellisiä kuntavaaleja ja silloin 61 prosenttia ilmoitti äänestävänsä varmasti. Ero on merkittävä.

Kun Juha Sipilän (kesk.) kolmen puolueen hallitus vuosi sitten aloitti, näytti siltä, että edellisen vaalikauden poliittinen sekoilu olisi ohi. Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin kokoomusjohtoiset hallitukset joutuivat luopumaan tärkeimmistä tavoitteistaan. Liian leveä hallituspohja pakotti vesitettyihin kompromisseihin.

Sipilän hallitus on ideologisesti eheämpi, mutta jo yhdessä vuodessa eheys on alkanut säröilemään hallituspuolueiden sisäisten ongelmien ja puoluetaktisten laskelmien vuoksi. Kokoomus kipuilee sen vuoksi, että puheenjohtaja Stubb ei ole lunastanut häneen asetettuja odotuksia. Perussuomalaisia taas hermostuttaa kannatuksen jyrkkä lasku. TNS Gallupin tutkimuksen mukaan valtaosa perussuomalaisten kannattajista on pettynyt hallitukseen.

Tuoreimmissa kannatuskyselyissä suurin oppositiopuolue SDP on jo noussut pääministeripuolue keskustan rinnalle ja jopa ohi. SDP:n kannatuksen nousu ei kuitenkaan perustu siihen, että puolue olisi kyennyt tarjoamaan uskottavan vaihtoehdon hallituksen politiikalle. Enemmän kyse on siitä, että perussuomalaisiin pettyneet entiset SDP:n kannattajat ovat paremman puutteessa palanneet takaisin.

Pahinta, mitä puolueet politiikan arvostukselle juuri nyt voisivat tehdä, olisi turvautuminen halpahintaiseen populismiin ja puoluepoliittiseen riitelyyn. Politiikalta odotetaan tuloksia ja määrätietoisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.