Heinäluoma ärhäkkänä

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma on käyttäytynyt viime aikoina varsin ärhäkästi Suomen turvallisuuspoliittisessa keskustelussa ja vaatinut hallitusta huomattavasti ravakampiin kannanottoihin, mihin se on ollut valmis esimerkiksi suhtautumisessa Venäjään.

Miksi rauhallisena tunnettu Heinäluoma on aktivoitunut tällä tavoin? Pontimena ei ole ehkä niinkään pelko hallituksen lepsuilusta, vaan enemmänkin puheenjohtajan ajatusten taustalla saattaa olla huoli hänen oman puoleensa tulevista kannanotoista. Patistelemalla hallitusta mieleisiinsä ratkaisuihin Heinäluoma voisi jättää turvallisin aatoksin puoluejohtajan tehtävät Hämeenlinnan puoluekokouksessa, koska omiin ei voi enää luottaa.

Vielä jäljellä olevien kahden kuukauden ajan hän voi määrittää puolueen todellisen kannan, mutta sen jälkeen häneltä ei enää kysytä mitään. Uusi puheenjohtaja ottaa oman paikkansa ja määrittelee päivänpolitiikassa puolueen kannan Suomen turvallisuuspolitiikkaan.

Eero Heinäluoma on SDP:n puheenjohtajana jatkanut Paavo Lipposen pragmaattisella läntisellä linjalla, jota näkyvästi on ajanut eduskuntaryhmän vahva nainen Liisa Jaakonsaari. Hämeenlinnassa tuo tie on kuitenkin kuljettu SDP:ssä loppuun.

Yhdeksästä puheenjohtajaehdokkaasta jäävät kaiken todennäköisyyden mukaan loppupeliin Erkki Tuomioja ja Tarja Filatov. Tuomiojan tie ei ole ollut koskaan Lipposen tie, ja Filatovistakaan ei ole syntynyt mielikuvaa, että hän kuuluisi Liisa Jaakonsaaren sydänystäviin. "Lipposen linjalta" SDP siirtyy toisin sanoen nyt puolueena "Halosen linjalle" ja alkaa myötäillä presidentin ajatuksia.

Oikeistodemareita tämä linjanvaihdos kismittää, mutta minkäs voit: kaverinsa voi valita, tovereita ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.