Heinäluomalle asema

Sauli Niinistön puhemiehenvaalissa saama pieni äänimäärä peitti tiistaina alleen toisen mielenkiintoisen poliittisen uutisen. SDP:n entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma palasi takaisin puolueen johtotehtäviin, kun hänet yllättäen valittiin eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

Tilaa antoi kovin värittömäksi jäänyt Tarja Filatov. Hän sai lohdutuspalkintona paikan eduskunnan puhemiehistössä.

Musta Pekka jäi Johannes Koskiselle, joka menetti varapuhemiehen paikkansa. Koskinen joutui jo toisen kerran tekemään tilaa Heinäluomalle. Ensimmäinen kerta oli, kun SDP:n puheenjohtajaksi valitulle Heinäluomalle tehtiin tilaa hallituksessa.

Heinäluomaa kaavailtiin Filatovin tilalle jo vuosi sitten, mutta silloin hankkeen puuhamiehet lopettivat operaation jo ennen kuin eduskunta kokoontui vuoden 2009 valtiopäiville. Ajatus oli tuolloin, että Heinäluoma tulisi paikkaamaan SDP:hen syntynyttä johtajavajetta.

Perustelut olivat nytkin samat, mutta manööverin idea tuli tällä kertaa puheenjohtaja Jutta Urpilaiselta. Hänen mukaansa eduskuntaryhmä tarvitsee "rytminvaihdosta ja draivia".

Sitä Heinäluoma epäilemättä tuo. Hän on jo tähän saakkakin ollut SDP:n puhetorvi, jonka varjoon puheenjohtaja Urpilainen on jäänyt. Kun Heinäluoma vielä saa muodollisen aseman puolueen johdossa, hänen painoarvonsa vain kasvaa. Saattaa hyvinkin käydä niin, että Urpilainen jää entistä enemmän piiloon ison miehen taakse.

Kovin kaksista arvosanaa Heinäluoma ei kuitenkaan saa ensimmäisestä päivästään eduskuntaryhmän puheenjohtajana. SDP:n kansanedustajista ilmeisesti suurin osa liittyi lapselliseen Niinistö-protestiin. Siinä hävisi eniten eduskunnan arvovalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.