Heinäluomalle asema

Sauli Niinistön puhemiehenvaalissa saama pieni äänimäärä peitti tiistaina alleen toisen mielenkiintoisen poliittisen uutisen. SDP:n entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma palasi takaisin puolueen johtotehtäviin, kun hänet yllättäen valittiin eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

Tilaa antoi kovin värittömäksi jäänyt Tarja Filatov. Hän sai lohdutuspalkintona paikan eduskunnan puhemiehistössä.

Musta Pekka jäi Johannes Koskiselle, joka menetti varapuhemiehen paikkansa. Koskinen joutui jo toisen kerran tekemään tilaa Heinäluomalle. Ensimmäinen kerta oli, kun SDP:n puheenjohtajaksi valitulle Heinäluomalle tehtiin tilaa hallituksessa.

Heinäluomaa kaavailtiin Filatovin tilalle jo vuosi sitten, mutta silloin hankkeen puuhamiehet lopettivat operaation jo ennen kuin eduskunta kokoontui vuoden 2009 valtiopäiville. Ajatus oli tuolloin, että Heinäluoma tulisi paikkaamaan SDP:hen syntynyttä johtajavajetta.

Perustelut olivat nytkin samat, mutta manööverin idea tuli tällä kertaa puheenjohtaja Jutta Urpilaiselta. Hänen mukaansa eduskuntaryhmä tarvitsee "rytminvaihdosta ja draivia".

Sitä Heinäluoma epäilemättä tuo. Hän on jo tähän saakkakin ollut SDP:n puhetorvi, jonka varjoon puheenjohtaja Urpilainen on jäänyt. Kun Heinäluoma vielä saa muodollisen aseman puolueen johdossa, hänen painoarvonsa vain kasvaa. Saattaa hyvinkin käydä niin, että Urpilainen jää entistä enemmän piiloon ison miehen taakse.

Kovin kaksista arvosanaa Heinäluoma ei kuitenkaan saa ensimmäisestä päivästään eduskuntaryhmän puheenjohtajana. SDP:n kansanedustajista ilmeisesti suurin osa liittyi lapselliseen Niinistö-protestiin. Siinä hävisi eniten eduskunnan arvovalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oikein väärin toimittu

Talvivaaran sotkussa ei ole saivartelemista

Postin on katsottava koko alaa, ei vain itseään

Mieleni versio on vanhentunut

Pientä rajaa

Koulujen haasteita ei ratkota pelkästään resursseilla

Varjobudjeteissa näkyy opposition oikeistolaisuus

Kuinkas täällä voidaan?

Puijon ensilumenladun kausikortin hinta lähentelee jo halpuutusta – "Olisin valmis maksamaan enemmän"

Kiinalla korkea kynnys voimatoimiin Hongkongissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.