Heinävedellä on juuri nyt oikea aika keskustella

Heinäveden kunnanvaltuusto saa syksyn aikana käsiteltäväkseen Pro Heinävesi-yhdistyksen kuntalaisaloitteen, joka vastustaa Aitolammen ja Pitkäjärven alueelle kaavailtua grafiittikaivoshanketta.

Kaikkiaan nimiä on listassa 1 400, joista nelisensataa on kunnan asukkaita. Vähempikin olisi siis riittänyt, sillä valtuuston on otettava aloite käsittelyyn, kun kaksi prosenttia kunnan asukkaista on sen takana.

Allekirjoittajien selvä enemmistö asuu muualla kuin Heinävedellä. He ovat kesäasukkaita, matkailijoita ja muuten asiasta kiinnostuneita. Heidän aktiivisuutensa on ilahduttavaa, joskin samalla on todettava, että asiaa he eivät päätä.

Brittiläinen Beowulf Mining on muutaman vuoden ajan selvityttänyt Fennoscandia Resourcesilla mahdollisuuksia grafiittikaivostoiminnan aloittamiseen ja kaivoslupahakemusta odotetaankin jo tämän vuoden lopulla. Nyt on siten juuri oikea aika keskustella, päästetäänkö kaivos Heinävedelle vai ei kuten valtuuston puheenjohtaja Mervi Hokka (sd.) sanoo (Savon Sanomat 16.8.).

Beowulf Miningin toimitusjohtaja Kurt Budge saapuu 11. syyskuuta kertomaan Heinäveden päättäjille omia näkemyksiään hankkeesta. Viisas päättäjä muodostaa lopullisen kantansa hankkeeseen vasta sitten, kun asioita on tarkasteltu monipuolisesti ja eri suunnista.

Periaatteessa on mahdollista, että kaivos­yhtiöllä on keinoja huolehtia jopa avolouhoksen ympäristökysymyksistä kuntalaisia tyydyttävällä tavalla. Esimerkiksi Yara on kyennyt vastaavaan omalla avolouhoksellaan Siilinjärvellä. Kaivosasioitakin on viisainta tarkastella ensisijaisesti tosiseikkojen perusteella, ei pelkästään tunteiden saati luulojen varassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Poikkeusolot vaikuttavat kuntavaaleihin asti

Seitsemäs aalto on suurin

Onneksi meistä ei ole marjanpoimijoiksi

Lähimatkailu korvaa tapahtumien puutetta

Professorikato uhkaa tutkimuksen laatua

Vieraat termit eivät saa olla sumuverho

Talous pakottaa kunnat uudistamaan toimintaansa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.