Helpotti hivenen

Viime viikon iloinen uutinen tuli Saimaalta: norppakanta on vahvistunut tänä vuonna ilmeisesti parillakymmenellä yksilöllä. Tieto helpottaa ainakin hivenen näiden viiksekkäiden kohtalosta huolestuneiden mieliä.

Norpansuojelusta on käyty julkisuudessa kovia kiistoja. Intomieliset luonnonsuojelijat ovat singonneet syytöksiään paikallisia kalastajia kohtaan ja kalastajat ovat koettaneet puolustautua kykyjensä mukaan. Vapaaehtoisin sopimuksen kalastuskunnat lisäsivät viime keväänä merkittävästi suojeluvesiä, ja myös verkko- ja katiskapyynnin rajoittaminen auttoi norppia ja niiden poikasia säilymään hengessä talvikauden jälkeen.

Jos vapaaehtoiset suojelutoimet ovat edistäneet norppakannan lisääntymistä näinkin paljon, ei pitäisi olla mitään syytä lähteä tiukentamaan lainsäädäntöä vastoin paikallisten asukkaitten näkemystä ja tahtoa.

Toinen juttu on sitten se, että saimaannorpan kohtalo ei ole vain ihmisten käsissä.

Talven ja kevään luonnonolot vaikuttavat norpan elämään vähintään yhtä paljon ellei enemmänkin kuin ihmisten toimet. Norpan menestymiseksi täytyy toivoa vanhan hyvän ajan talvia ja normaaleja keväitä. Ilmaston lämpeneminen tuskin surettaa suomalaisia sähkölaskun maksajia, mutta norpille se on todellinen kohtalonkysymys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.