Helpotti hivenen

Viime viikon iloinen uutinen tuli Saimaalta: norppakanta on vahvistunut tänä vuonna ilmeisesti parillakymmenellä yksilöllä. Tieto helpottaa ainakin hivenen näiden viiksekkäiden kohtalosta huolestuneiden mieliä.

Norpansuojelusta on käyty julkisuudessa kovia kiistoja. Intomieliset luonnonsuojelijat ovat singonneet syytöksiään paikallisia kalastajia kohtaan ja kalastajat ovat koettaneet puolustautua kykyjensä mukaan. Vapaaehtoisin sopimuksen kalastuskunnat lisäsivät viime keväänä merkittävästi suojeluvesiä, ja myös verkko- ja katiskapyynnin rajoittaminen auttoi norppia ja niiden poikasia säilymään hengessä talvikauden jälkeen.

Jos vapaaehtoiset suojelutoimet ovat edistäneet norppakannan lisääntymistä näinkin paljon, ei pitäisi olla mitään syytä lähteä tiukentamaan lainsäädäntöä vastoin paikallisten asukkaitten näkemystä ja tahtoa.

Toinen juttu on sitten se, että saimaannorpan kohtalo ei ole vain ihmisten käsissä.

Talven ja kevään luonnonolot vaikuttavat norpan elämään vähintään yhtä paljon ellei enemmänkin kuin ihmisten toimet. Norpan menestymiseksi täytyy toivoa vanhan hyvän ajan talvia ja normaaleja keväitä. Ilmaston lämpeneminen tuskin surettaa suomalaisia sähkölaskun maksajia, mutta norpille se on todellinen kohtalonkysymys.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.