Helpotus suojelulle

Suomi on valtiona sitoutunut suojelemaan tiettyyn rajaan saakka suurpetoja kuten sutta, karhua, ahmaa ja ilveksiä. Tähän meitä velvoittavat sekä Euroopan unionin linjaukset että puhtaasti luonnonsuojelulliset näkökohdat.

Suurpetojen suojelu on herättänyt erityisesti syrjäseuduilla vastarintaa ja suoranaista pelkoa. Monesti on kannettu suoranaista huolta lasten tai jopa aikuisten hengestä, milloin murehdittu kotieläinten joutumista petojen ruuaksi.

Yltiöpäistä suojelua on vierastettu myös taloudellisin syin. Jos valtio asettaa pedot etusijalle kotieläimiin nähden, niin silloin sen pitäisi olla valmis kantamaan taloudellinen vastuu päätöksistään. Petovahinkojen 250 euron omavastuu on ollut iso raha maaseudun ihmisille ja ennen kaikkea yhteiskunnan taholta ankara vääryys yksittäisiä ihmisiä kohtaan.

Omavastuun poistamista on vaadittu vuosia, ja lopulta hallitus on saanut valmistelluksi sitä koskevan lakiesityksen kansanedustajille. Tämän viikon lopulla eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta sai valmiiksi oman mietintönsä lakiesityksensä ja hyväksyi siinä yhteydessä myös sen, että valtio ottaa täyden vastuun petovahingoista.

Jos ja kun laki aikanaan hyväksytään myös eduskunnan suuressa salissa, se edistää suuresti luonnonsuojelun asiaa Suomessa. Maaseudullakin on helpompi ymmärtää suurpetoja, kun niitten ruokaa ei tarvitse maksaa omasta kukkarosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.