Helppoa rahaa ei ole

Sijoitusklubi Wincapitan tuomioistuinkäsittely päähaaran osalta päättyi tällä viikolla. Vantaan käräjäoikeus antaa asiassa ratkaisunsa loppuvuonna. Syyttäjä katsoo, että Wincapitassa kyse oli laittomasta pyramidipelistä. Wincapitan syytetyt, heidän johtajansa Hannu Kailajärvi etunenässä, ovat kiistäneet syyllistyneensä minkäänlaisiin rikoksiin.

Wincapita on tähän mennessä Suomen laajin talousrikosjuttu. Syyttäjän mukaan noin 12 000 ihmistä sijoitti klubiin yhteensä 100 miljoonaa euroa. Jäsenet luulivat klubin tuottojen tulleen valuuttakaupasta, vaikka klubi ei sitä käynyt. Syyttäjä vaatii pääsyytetty Kailajärvelle viiden vuoden vankeusrangaistusta.

Poliisitutkimusten mukaan klubin rahavirrat johtuivat jäsenten rahasuorituksista. Kun pyramidi lakkasi toimimasta ja rahat loppuivat, Kailajärvi tuhosi klubin sivustot ja katosi jäljettömiin. Poliisi löysi hänet Ruotsista. Valtaosa pyramidipeliin lähteneistä ihmisistä katsoi tulleensa huijatuksi. Wincapitan uhreja on paljon muun muassa Pohjois-Savossa.

Jutun tutkinta on vaatinut poliisilta ja syyttäjälaitokselta valtavasti voimavaroja. Tutkinta on kestänyt vuosia. Wincapita lupasi sijoituksille erittäin suuria tuottoja. Vain harvat pääsivät nauttimaan näistä rahoista. Toivottavasti Wincapita muistetaan varoittavana esimerkkinä siitä, ettei helppoa tai ilmasta rahaa ole olemassa.

Luulisi, että Kailajärven ja kumppanien toiminta saa liikettä myös lainasäätäjään. Pyramidipelien ehkäiseminen on mahdollista tiukemmalla lainsäädännöllä ja valvonnalla. Asiassa on toinenkin puoli; jos ihminen välttämättä haluaa laittaa rahansa Wincapitan tapaiseen uhkapeliin, mikään ei estä häntä sitä tekemästä. Sijoittaja kärsii kivut silloin omissa nahoissaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.