Helppoa rahaa ei ole

Sijoitusklubi Wincapitan tuomioistuinkäsittely päähaaran osalta päättyi tällä viikolla. Vantaan käräjäoikeus antaa asiassa ratkaisunsa loppuvuonna. Syyttäjä katsoo, että Wincapitassa kyse oli laittomasta pyramidipelistä. Wincapitan syytetyt, heidän johtajansa Hannu Kailajärvi etunenässä, ovat kiistäneet syyllistyneensä minkäänlaisiin rikoksiin.

Wincapita on tähän mennessä Suomen laajin talousrikosjuttu. Syyttäjän mukaan noin 12 000 ihmistä sijoitti klubiin yhteensä 100 miljoonaa euroa. Jäsenet luulivat klubin tuottojen tulleen valuuttakaupasta, vaikka klubi ei sitä käynyt. Syyttäjä vaatii pääsyytetty Kailajärvelle viiden vuoden vankeusrangaistusta.

Poliisitutkimusten mukaan klubin rahavirrat johtuivat jäsenten rahasuorituksista. Kun pyramidi lakkasi toimimasta ja rahat loppuivat, Kailajärvi tuhosi klubin sivustot ja katosi jäljettömiin. Poliisi löysi hänet Ruotsista. Valtaosa pyramidipeliin lähteneistä ihmisistä katsoi tulleensa huijatuksi. Wincapitan uhreja on paljon muun muassa Pohjois-Savossa.

Jutun tutkinta on vaatinut poliisilta ja syyttäjälaitokselta valtavasti voimavaroja. Tutkinta on kestänyt vuosia. Wincapita lupasi sijoituksille erittäin suuria tuottoja. Vain harvat pääsivät nauttimaan näistä rahoista. Toivottavasti Wincapita muistetaan varoittavana esimerkkinä siitä, ettei helppoa tai ilmasta rahaa ole olemassa.

Luulisi, että Kailajärven ja kumppanien toiminta saa liikettä myös lainasäätäjään. Pyramidipelien ehkäiseminen on mahdollista tiukemmalla lainsäädännöllä ja valvonnalla. Asiassa on toinenkin puoli; jos ihminen välttämättä haluaa laittaa rahansa Wincapitan tapaiseen uhkapeliin, mikään ei estä häntä sitä tekemästä. Sijoittaja kärsii kivut silloin omissa nahoissaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.