Helppoa rahaa

Korkeimman oikeuden (KKO) toissapäivänä antama yksityisten pysäköinninvalvontayritysten toimintaa koskeva ennakkoratkaisu on merkittävämpi juttu kuin moni luuleekaan.

Oikeusministeriössä valmistellaan kaiken kukkuraksi lainmuutosta, jossa näille firmoille annettaisiin oikeus elää ja tienata. Suomeen onkin kasvamassa tuottoisa ja kiistanalainen elinkeinonhaara.

VANTAAN käräjäoikeus ja Helsingin hovioikeus katsoivat taannoin, ettei yksityisellä parkkivalvontafirmalla ollut oikeutta määrätä valvontamaksua eli parkkisakkoa helsinkiläiselle miehelle virheellisestä pysäköinnistä kiinteistöyhtiön pihamaalla.

Tuomioistuinten päätökset johtivat kahden ison yksityisen pysäköinninvalvontayrityksen toiminnan keskeytymiseen. KKO:n tuoreen ratkaisun myötä molemmat firmat pistivät bisneksensä uudelleen pystyyn.

PARKKISAKKOPROBLEMATIIKKA on yksinkertainen. Poliisilla on laputtamisoikeus aina ja kaikkialla. Sen määräämät sakot menevät joko valtiolle tai kunnalle riippuen siitä, missä virheellinen parkkeeraaminen on tapahtunut. Lappuliisa voi sakottaa vain omassa kunnassaan. Saalis uppoaa kunnan kirstuun.

Yksityisessä pysäköinninvalvonnassa valtio ja kunta saattavat jäävät nuolemaan näppejään. Lainsäädäntöneuvos Jaakko Rautio oikeusministeriöstä vahvistaa, että virhepysäköinnistä yksityisillä alueilla määrättävät maksut tuloutuvat firmalle, joka valvontaa tekee.

Systeemi perustuu tilaajan - esimerkiksi taloyhtiön - ja yrityksen keskinäiseen sopimukseen.

YKSITYINEN pysäköinninvalvonta on isoilla paikkakunnilla mehevä bisnes. Parkkisakon enimmäismäärä on pian 80 euroa. Jokainen voi mielessään pohtia, millaisia sakkorysiä omalta paikkakunnalta löytyy. Niitä yleensä piisaa.

Suuntaviivoja pelkästään julkisen puolen tuoton suuruudesta saa, kun ottaa esimerkiksi Joensuun. Poliisi ja lappuliisat kirjoittivat siellä viime vuonna lähes 15 000 parkkisakkoa (Karjalainen 16.3.). Susirajan metropolin kassaan kilahti noin 600 000 euroa, josta kulujen jälkeen voittoa jäi vajaat 400 000 euroa. Mahtaakohan sakottaminen olla jopa kaupungin tuottoisimpia toimintoja?

Ei ihme, että yksityiset sakottajat laajentavat toimintaansa koko maahan. Tulevaisuuden visiot ovat hulppeat. Ala lihoo ja sinne tulee ulkomaisiakin yrittäjiä. Monet kunnat ulkoistavat pysäköinninvalvontansa. Ja paljon muuta.

KUINKA taloudellisen hyödyn tuottaja, eli parkkisakon saanut ihminen pärjää tässä melskeessä? Voisi veikata, että huonosti. Odotettavissa on pahaa mieltä, ärräpäitä ja sakkojen oikomisyrityksiä.

Ensimmäinen tappelu on jo ovella, kun yksityiset firmat perivät jälkikäteen valvontamaksuja, joita ne määräsivät ennen KKO:n ratkaisua. Kuluttajaviranomaisen kanta on, että vanhat synnit on sovitettava. Yritys vetoaa kiistatilanteessa ylimmän oikeusistuimen tuomioon, ja tässä souvissa asiakas jää pääsääntöisesti hopeasijalle.

Viisas ottaa yhdestä sakosta onkeensa, mutta leväperäiselle voi kasautua iso lasku. Lainsäätäjän ja ylimmän oikeusasteen koventuneet kannat johtuvatkin piittaamattomista kuljettajista. Heidät halutaan kuriin. Se on oikein.

Oikeusministeriön on kuitenkin oltava tarkkana, kun se viilaa lakiehdotuksen yksityiskohtia. Tärkeää on valvonta, joka on piiputtanut pahasti esimerkiksi pikavippifirmojen kohdalla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.