Helsingille tuli aika maistaa omaa lääkettään

EU:n lääkevirastoa EMA:a havitteleva Helsinki saa tylyt arviot nykyisin Lontoossa sijaitsevan viraston henkilökunnalta. Keskiviikkona julki tulleen sisäisen selvityksen mukaan yli 70 prosenttia viraston työntekijöistä eroaisi, jos toimipaikka sijoitettaisiin Suomen pääkaupunkiin.

Helsinki joutuu lukemaan EMA:n virkamiesten näkemyksiä peilikuvana Suomessa käydylle keskustelulle lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sijaintipaikasta. Vaikka Fimean päätoimipaikka perustettiin Kuopioon jo vuonna 2009, toimintaa on johdettu Helsingistä, ja myös valtaosa työntekijöistä on pysynyt siellä. He eivät ole halunneet siirtyä Kuopioon, eikä työnantaja ole heitä siihen velvoittanut.

Missä tahansa muussa kuin valtion organisaatiossa vastaava toimintatapa olisi johtanut irtisanomisiin. Julkista valtaa käyttävät asiantuntijat näyttävät kuitenkin voivan toimia toisin kuin hallitus päättää.

Jos Helsingillä olisi todellisia mahdollisuuksia saada EMA, sitä vastaan hyökättäisiin samoilla aseilla kuin Kuopiota on latistettu Fimean tapauksessa. Muualla Euroopassa julistettaisiin lääketurvallisuuden pian romahtavan, kun Suomeen ei löydy riittävän päteviä asiantuntijoita. Ei kuulunut löytyvän Kuopioonkaan, vaikka kaupungissa annetaan korkeinta mahdollista lääkealan koulutusta.

EU päättää lääkeviraston sijoituspaikasta marraskuussa. EMA:n selvityksen mukaan sen työntekijät muuttaisivat mieluiten Amsterdamiin, Barcelonaan, Kööpenhaminaan, Milanoon tai Wieniin. Helsingin kanssa yhtä huonona vaihtoehtona pidetään muun muassa Bukarestia, Zagrebia ja Ateenaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.