Helsingin henki hiukan hyytyi

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei peitellyt harmistustaan puhuessaan eilen Etyj-kokouksen lopussa. Jälleen kerran huippukokous päättyi ilman yhteistä julistusta. Tuloksena oli joukko erilliskysymyksiä koskevia lausumia, mutta ne eivät paljoa lohduta.

Etyj ei ole kyennyt kuuteen vuoteen yhteiseen poliittiseen julkilausumaan. Suomalaiset isännät yrittivät etukäteen puhaltaa eloon vanhaa Helsingin henkeä. Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) piti täysosumaa mahdollisena vielä torstai-iltana ja perjantaina aamupäivällä ja Vanhanen teki loppuun saakka kaikkensa saadakseen Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin yhteisen julkilausuman taakse. Turhaan. Ristiriidat ja näkemyserot olivat liian suuria, suurempia kuin Stubb haluaa myöntää. Kysymys on muustakin kuin "yksittäisistä lauseista ja pilkun paikoista", kuten Stubb tulkitsi.

Etyjin yhteinen julistus kaatui käytännössä Venäjän ja Georgian riitoihin. Lavrov kritisoi Etyjiä kyvyttömyydestä tehdä oikeita päätöksiä faktojen pohjalta. Lavrovin mielestä Etyj tulkitsi tosiasioita aivan väärin Etelä-Ossetian tapauksessa. Lavrov korosti, että Venäjä oli usean vuoden ajan varoittanut Georgian asevarustelun johtavan seurauksiin. Lavrovin mielestä keskustelu aiheesta ei tule päättymään tähän. Eli Venäjä aikoo jatkaa Etyjin valistamista.

Venäjän asenne Georgian kysymyksen kohdalla ei ollenkaan miellytä Etyjin johtajia. Ei varsinkaan, kun Lavrov syytti Etyjiä suoraan siitä, ettei järjestö kykene selviytymään edes perustehtävistään. Ei siis ole mikään ihme, että Lavrovin avaukset Euroopan uusiksi turvallisuusrakenteiksi saivat viileän vastaanoton. Turvallisuusaloite, joka käytännössä tarkoittaisi uuden turvallisuusjärjestön perustamista, koki täystyrmäyksen.

Suhtautumisen muotoili sanoiksi Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Daniel Fried. Hän syytti Venäjää suoraan yrityksistä heikentää Natoa. Se lienee luonnollinen eikä edes kovin peitelty motiivi Venäjän ulkopolitiikassa.

Mutta ei Etyj-kokous jäänyt täysin tuloksettomaksi. Stubb totesi lopuksi, että kokous onnistui jo siksi, että eri maiden johtajat istuivat samaan pöytään. Ehkäpä realistinen tavoite olikin siinä. Todellisia edellytyksiä yhteiselle julistukselle ei ollut vielä Helsingissä, mutta suomalaiset isännät ovat tehneet valtavasti näkymätöntä rakennustyötä toimivamman Etyjin puolesta. Stubbilla on ollut tässä selvä rooli.

Etyjin uusi puheenjohtajamaa Kreikka sai Helsingin kokouksen lievästä pettymyksestä huolimatta luotsatakseen eheämmän Etyjin kuin mitä järjestö oli ennen Suomen puheenjohtajuutta. Vanhanen tulkitsi aivan oikein, että Suomi selvisi haastavasta tehtävästä hyvin. Suomi on ollut hyvä sovittelija Etyjin sisäisissä kiistoissa.

Etyjin merkitystä keskustelu- ja tapaamisfoorumina ei pitäisi vähätellä. Jonkinlaisia jäänteitä ns. Helsingin hengestä oli ehkä sittenkin nähtävissä, ainakin torstai-iltana. Presidentti Tarja Halosen emännöimillä illallisilla eri maiden edustajat pääsivät keskustelemaan vapaammin. Diplomatiassa tuloksia ei saavuteta pelkästään neuvottelupöydässä. Esimerkiksi suomalaisten ja venäläisten kesken puhuttiin ainakin puutulleista.

Tavallisille suomalaisille Etyj näyttäytyi lähinnä lehti- ja tv-jutuissa. Netissäkin kokousta pystyi seuraamaan ihan livenä. Etukäteishypetyksestä huolimatta Helsingin hengestä ei saatu paljon muuta todistetta kuin Stubbin hymy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.