Helsinki sai, mitä halusi

Pääosin ruotsinkielisten sipoolaisten sinnikäs ja runsaasti julkisuutta saanut taistelu suurta läntistä naapuriaan Helsinkiä vastaan päättyi tappioon Korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Pääkaupunki sai haluamansa 30 neliökilometriä, kun KHO hylkäsi kaikki maan hallituksen viime kesäkuun lopulla tekemään jätetyt valitukset. Pienenä hyvityksenä Sipoolle annetaan puoli neliökilometriä nykyistä Helsinkiä. Hyvitys ei kuitenkaan riitä sipoolaisille, jotka aikovat valittaa ratkaisuista tämän jälkeen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

KHO:n päätös oli odotettu, koska pakkoliitoksesta oli päätetty korkeimmalla poliittisella tasolla. Matti Vanhasen toisen hallituksen päätös ei tosin ollut yksimielinen, vaan syntyi äänestysnumeroin 8-4. Pääministeri Vanhanen itse äänesti pakkoliitoksen puolesta.

Sipoolaisten puolustustaistelu oli kaunis osoitus, miten tämän päivän ihmisetkin haluavat pitää kotiseutunsa puolta. Daavid ei kuitenkaan voita Goljatia joka taistossa, ja nyt kävi Sipoossa näin. Ylivoimaisesti suurempi Helsinki pystyi kasvukipuihinsa vedoten viemään tahtonsa läpi ensin maan hallituksessa ja sen jälkeen myös oikeudessa. Helsingin kaupungin johto ei peitellyt tyytyväisyyttään KHO:n päätöksen jälkeen, ja kaupunginjohtaja Jussi Pajunen kertoi kaavoituksen alkavan heti uusilla liitosalueilla. Myös helsinkiläinen asuntoministeri Jan Vapaavuori, joka jääviyssyistä ei osallistunut kesällä hallituksen äänestykseen, sanoi olevansa riemuissaan.

Sipoolle aluemenetykset tietävät huomattavia menetyksiä verotuloihin. Tynkä-Sipoo säilyy kuitenkin edelleen Helsingin naapurina ja saa sieltä hyvätuloista lisäväkeä myös tulevina vuosina. Näin kunta pysyy todennäköisesti varsin elinvoimaisena - ja etenkin, jos sitä verrataan maan syrjäisempien alueiden kuntien olosuhteisiin.

Itse prosessi jätti ikävän maun maakunnissa asuville. Miksi pitää turvautua pakkoon, miksei asioida voi sopia niin, että kaikki tuntevat voittaneensa?

Voiko pakkoliitos purkautua vielä EY-tuomioistuimessa? Vaikea kuvitella, että se lähtisi kaatamaan päätöstä, joka on tehty demokraattisin muodoin maan hallituksessa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.