Hengenvaarallisen hyvä sää

Vaarallisimpiin suomalaisiin juhannusperinteisiin kuuluvat juominen, saunominen ja uiminen ja nimenomaan tässä järjestyksessä. Kun meteorologit ovat yksimielisiä siitä, että tänä iltana ja huomenna juhannuspäivänä on Suomessa kaunis ja lämmin sää, voidaan puhua hengenvaarallisesta juhannuksesta.

Hukkumiskuolemat eivät ole ainoita murheellisia tapahtumia juhannuksen seutuvilla. Liikenne on erittäin vilkasta, kun ihmiset ryntäävät etelästä kesämökeilleen. Ylinopeudet, päättömät ohitukset ja rattijuoppous ovat juhannuksena yleisempiä kuin tavanomaisina kesäviikonloppuina. Viime vuosina on käynyt myös niin, että juhannusperinteisiin ovat liittyneet myös kuolemaan johtavat väkivallanteot, puukotukset ja ampumiset.

Onnettomuuksia on viisasta välttää ja se onnistuu varautumalla. Veneillessä on syytä pitää joko veneilyliivit tai pelastusliivit päällä. Veneessä ei pidä nousta seisomaan. Liikenteessä kannattaa antaa tietä, ennakoida tulevia tilanteita ja noudattaa liikennerajoituksia.

Valon ja keskikesän juhla on alunperin pakanallinen Ukon juhla, jonka piti varmistaa sato ja hedelmällisyys. Kuului meluta ja juopotella, koska niin uskottiin onnen koittavan ja pahojen henkien karkoittuvan. Uskomukset ovat hävinneet, mutta tavat taitavat pysyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.