Hengessä Kuopiossa

Savon kielen seura täyttää toukokuussa 30 vuotta ja juhlii sitä asianmukaisin menoin.

Miksei juhlisi, koska täältähän Suomen murteiden uusi tuleminen aikanaan lähti ja paljolti juuri seuran ansiosta. Murrebuumi ei ole nostanut omanarvontuntoa vain maakunnissa, vaan yhtä lailla ovat myös pääkaupunkilaiset saaneet hyvän syyn pamlata kukin taitojensa mukaan omaa stadin slangiaan.

Hengennostatuksen ohella murteiden ylösnousemus on luonut myös ainakin yhden uuden ammatin ja sen myötä yhden uuden työpaikan tänne Savoon. Aikanaan Asterixin ja muiden sarjakuvien savolaisilla käännöksillä maineeseen ylennyt Olavi Rytkönen on käyttänyt jo vuosia savontajan titteliä.

Savontaja. Hieno nimi, mutta voineeko sitä kuitenkaan soveltaa maan muihin murteisiin. Hämeentäjä ja raumantaja vielä menettelevät, mutta karjalan kohdalla alkaa jo mietityttää.

Takavuosina suomalaiset opetettiin heti alakoululaisesta alkaen olemaan sitä mieltä, että murteen puhuminen on sivistymättömän ihmisen merkki ja yleisen naurun aihe.

Viime vuosina olen kuullut monen papin julistavan Savossa jumalansanaa selevällä savolla, eikä ole enää yhtään naurattanut. Päinvastoin on tullut sydämeen lämmin tuntu, kun saarnanpitäjä ei ole leijunut joissain taivaan korkeuksissa, vaan liikkunut ikäänkuin samalla aaltopituudella synnissä rypevän laumansa kanssa.

Olen myös tuntenut iloa, että meillä on jopa professoreita, jotka ovat koko ikänsä uskaltaneet ja myös osanneet selvittää maailman asioita ja tieteen viimeisiä totuuksia aidolla savon murteella.

Kysynpähän vain: - Miksei savoksi, jos kerran englanniksikin?

Savon kielen seurassa olemme otatelleet silloin tällöin murrejuttujen lisäksi myös isomman luokan sivistyksellisistä kysymyksistä.

Professoritasolta on esitetty epäilys, tokko Kuopiossa on juuri lainkaan humanismia tai yleistä ymmärrystä hengenelämää kohtaan. Itse olen edustanut sitä kantaa, että Kuopiossa jos missä ollaan vahvasti hengessä mukana.

Näistä lähtökohdista saa aina kelpo riidan aikaiseksi, kun kumpikaan ei kaiken lisäksi suostu antamaan periksi. Vai liekö tuo tapana muissakaan mielipiteenvaihdoissa, että joku vaihtaisi ehdoin tahdoin oman hyvän mielipiteensä toisen kehnompaan?

Juhlapuheista saa kyllä helposti sellaisen kuvan, että humanismi ja muu hengenelämä olisivat kadonneet Kuopiosta jo satakunta vuotta sitten J.V. Snellmanin, Minna Canthin tai Ahon veljesten poismenon myötä.

Kaikki kunnia näille hengen jättiläisille, mutta onhan kaupungissa ilmennyt aivotoimintaa heidän jälkeensäkin.

Mikä henkinen rikkaus on esimerkiksi se, että Kuopiossa on peräti kolme piispaa - yksi luterilainen ja kaksi ortodoksia - ja sen lisäksi vielä toisen kansankirkon keskus. Piispallista puhetta kuullaan harva se päivä, ja arkkipiispa Leon akatemia on tuonut kaupunkiin jo vuosia määrävälein valtakunnan viisaimpia kertomaan, miten maa ja maailma makaavat.

Kuopion klubi ei ole vain herrojen klubi , jonne kaupungin isokenkäiset kokoontuvat sumplimaan asioita keskenään ja ottamaan siinä sivussa jonkin konjakin.

Paasikivi-seuran, Pohjois-Savon maanpuolustusyhdistyksen, UKK-seuran tai klubin itsensä järjestämät luento- ja keskustelutilaisuudet ovat tehneet klubista eräänlaisen avoimen korkeakoulun, jossa tyhmemmälläkin on oikeus viisastua arvoisessaan seurassa.

Jos ja kun puhutaan kuopiolaisesta humanismista, ei pidä unohtaa musiikkikeskusta. Joka torstai ja monesti muulloinkin siellä saa seurustella hengessään Beethovenin ja hänen kaltaistensa suurten ajattelijain kanssa.

Se on ylellisyyttä yhtä lailla kuin se, että Kirjastokadun kahvilassa on saanut kuulla tänä talvena liki joka ilta jazzia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.