Henkilökeskustelu velloo SDP:n sisällä

Tyytymättömyys viime kesänä valitun puheenjohtajan Jutta Urpilaisen toimintaan purkautuu SDP:n sisällä pyrkimyksenä vaihtaa puolueen muuta johtoa. Tulilinjalle on joutunut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov, jota on arvosteltu linjattomuudesta ja näkymättömyydestä. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että jupina hyytyy jo ennen kuin eduskunta helmikuun alussa kokoontuu ja eduskuntaryhmä pääsee valitsemaan johtoaan.

Urpilainen valittiin SDP:n puheenjohtajaksi kesäkuussa. Puoluekokouksessa hänen taakseen ryhmittyi selvä enemmistö. Siitä huolimatta epäilijöitä oli jo silloin, vaikka epäilyjä ei ääneen esitettykään.

Kuntavaaleissa SDP menetti neljä vuotta sitten hankkimansa suurimman kuntapuolueen aseman ja se antoi lisää puhtia Urpilaisen arvostelijoille. Mylläkkä olisi ollut paljon näkyvämpi, jos SDP olisi vaaleissa jäänyt myös keskustan taakse.

Silti esiin tuli myös niitä, jotka moittivat Urpilaista jo julkisesti. Yksi ensimmäisistä oli Urpilaiselle puheenjohtajavaalissa hävinnyt Erkki Tuomioja, joka blogissaan leimasi puolueensa politiikan "unelmahötöksi".

Tuomioja ei suinkaan ollut ainoa pettynyt. Keskustelua SDP:n tilasta ja Urpilaisen kyvyistä on käyty puolueen sisällä ahkerasti vuodenvaihteen molemmin puolin. Paavo Lipponen ei turhaan julkisesti kehottanut sosiaalidemokraatteja ryhmittymään uuden puheenjohtajansa tueksi.

Lipposen vetoomus ei kuitenkaan ole lopettanut kuhinaa. Myös SDP:n eduskuntaryhmän sisällä on pieni joukko, joka on pitänyt keskinäisiä palavereja ja pohtinut puolueen linjan kirkastamista. Palavereissa ei ole suunniteltu suoraa hyökkäystä Urpilaista vastaan, mutta on mietitty vaihdoksia puolueen muuhun johtoon.

Puolueen varapuheenjohtajat ja puoluesihteeri valitaan puoluekokouksessa, joka järjestetään vasta vuoden 2010 kesällä. Sen sijaan eduskuntaryhmän puheenjohtaja voidaan vaihtaa seuraavan kerran jo helmikuun alussa, kun kansanedustajat palaavat yli kuukauden mittaiselta joululomaltaan.

Yhtenä mahdollisuutena on pidetty entisen puheenjohtajan Eero Heinäluoman valitsemista ryhmän johtoon. Heinäluoma on sanonut harkitsevansa myös asettumista ehdokkaaksi ensi kesän eurovaaleihin, mutta jo vuodenvaihteessa luvattua ratkaisua ei ole kuulunut. On kerrottu, että ratkaisu on viipynyt sen vuoksi, että Heinäluoma kartoittaa mahdollisuuksiaan rivikansanedustajaa näkyvämpään paikkaan kotimaan politiikassa.

Ajatus Urpilaisen vaihtamisesta ei kuitenkaan ole ottanut tulta. MTV3:n teettämässä kyselyssä noin puolet SDP:n kansanedustajista ei nähnyt syytä ryhmäjohtajan vaihtamiseen. Ryhmän molemmat varapuheenjohtajat eli Jukka Gustafsson ja Heli Paasio ovat julkisesti asettuneet Filatovin tueksi.

Henkilökeskustelun vellominen SDP:ssä on kuitenkin merkki siitä, että asiat eivät ole kunnossa. Linjaa on vaikea kirkastaa, jos johto joutuu kantamaan koko ajan huolta omasta asemastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.