Henkilötunnusten uusiminen vaatii harkintaa

Valtiovarainministeriö on asettanut työryhmän, jonka työn pohjalta saatetaan vaihtaa kaikkien suomalaisten henkilötunnukset. Uusi malli olisi voimassa aikaisintaan 2020-luvun alussa ja jäisi tulevalle eduskunnalle. Mittavasta uudistuksesta on tarpeen käydä perusteellinen poliittinen keskustelu.

Ministeriön ja työryhmän perusteet ovat toistaiseksi jääneet valitettavan epäselviksi. Ilmeiset haitat on tuotu esiin. Muutos it-järjestelmiin olisi valtava ja kallis, ja entistä vaikeammin opeteltavien tunnusten opettelu suuri vaiva etenkin vanhoille ihmisille.

Yhtenä syynä uudistukseen on todettu, että nykyiset tunnukset alkavat käydä vähiin. Tilannetta, jossa ne loppuisivat, ei vielä ole tullut vastaan. Kyseessä on teoreettinen skenaario tilanteessa, jossa Suomessa syntyisi jonain tiettynä päivänä kymmeniä tuhansia lapsia.

Toiseksi mainitaan, että Suomeen tulee ulkomaalaisia, joilla ei ole luotettavaa henkilöllisyystodistusta. On kysyttävä, pitääkö suomalaisten henkilötunnukset vaihtaa Suomessa vierailevien tai Suomeen muuttavien takia.

Työryhmän mielestä nykyisestä henkilötunnuksesta käyvät tarpeettomasti ilmi henkilön syntymäaika ja sukupuoli. Tunnusten vanha vahvuus käännetään sen heikkoudeksi. Syntymäaikaan perustuva tunnus on huomattavasti helpottanut sen muistamista.

Sukupuolen ilmaisu nähdään mahdollisesti ongelmallisena transsukupuolisten ihmisten kannalta. Nykyinen henkilötunnus voidaan vaihtaa vastaamaan uutta sukupuolta, mutta vanhoissa todistuksissa voi näkyä vanha. Työryhmän harkittavaksi jää, onko tässä epäkohta, joka todella vaatii kaikkien suomalaisten henkilötunnusten vaihtamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.