Herkkähipiäinen lausunto

Parkkisakot olivat tämän viikon kuuma puheenaihe. Ensin eduskunnan perustuslakivaliokunta tyrmäsi hallituksen lakiesityksen yksityisestä pysäköinninvalvonnasta. Lakiesitys tehtiin yksityisoikeudelliselta pohjalta perustuslain vastaisesti.

Korkeimman oikeuden (KKO) presidentti Pauliine Koskelo tuli tyrmäyksen jälkeen julkisuuteen. Hän arvosteli perustuslakivaliokuntaa hätäilyistä. Koskelo myös esitti Suomeen lakia, joka sallisi yksityisille pysäköinninvalvojille oikeuden periä parkkisakkoja.

KKO on aiemmassa ratkaisussaan tulkinnut voimassa olevaa lakia niin, että yksityisellä parkkifirmalla on määrätyin edellytyksin sakotusoikeus. Näillä siis mennään, vaikka osa kansalaisista eräiden oikeusoppineiden esimerkkiä noudattaen jättää sakkonsa maksamatta.

Kansalaisten näkökulmasta tilanne on nyt hullunkurinen ja epäselvä. Ylin kansallinen tuomistuin sallii yksityiset sakot, perustuslakivaliokunta ei.

Kumpaa pitää uskoa?

Yleisen lainkuuliaisuuden kannalta tilanne on ongelmallinen. Ymmällä on myös kuluttajaviranomainen, joka on viisaasti hiljaa.

Menettelikö Koskelo viisaasti lähtiessään "miekkailuotteluun" perustuslakivaliokunnan kanssa?

Koskelo perusteli julkisia lausuntojaan muun muassa sillä, että tuomarillakin on oikeus osallistua julkiseen keskusteluun tuomioistuimia ja lainsäädäntöä koskevissa asioissa.

Hän on oikeassa. Koskelo astui kuitenkin herkkähipiäisyydessään miinaan. Hän tavallaan puolusteli KKO:n yksityistä parkkisakoista tekemää ratkaisua. Hän siis otti kantaa KKO:n antamaan yksittäiseen ratkaisuun.

Se ei ollut soveliasta.

Kun tuomioistuin antaa ratkaisunsa, tuomio pitää perustella niin hyvin, ettei yksittäisen tuomarin tarvitse selitellä jälkikäteen yhtään mitään. Se yleensä vain pahentaa tilannetta. Niin nytkin.

Koskelon olisi kannattanut pitää mölyt mahassaan. Lausunto oli varomaton, harkitsematon ja malttamaton.

Koskelon virhe oli neuvoa eduskunnan perustuslakivaliokuntaa asiassa, josta KKO oli jo ratkaisunsa tehnyt. Hän astui lainsäätäjän pilttuuseen.

Useat oikeusoppineet kimmastuivat Koskelon menettelystä. Professori Jukka Kemppinen vaati jopa presidentin eroa. Kritisoijien mielestä Koskelon käyttäytyminen sotii vallan kolmijako-oppia vastaan, jossa lainsäädäntövalta, tuomiovalta ja toimeenpanovalta on pidettävä visusti erillään.

Suomessa lainsäädäntövalta on pääosin eduskunnalla. Klassinen toimeenpanovallan edustaja on poliisi. Tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet. Ylimpiä kansallisia tuomioistuimia ovat KKO ja korkein hallinto-oikeus (KHO). Niitäkin ylempänä on Euroopan ihmisoikeustuomioistuin.

Tulevaisuus on mielenkiintoinen. Jos yksityisen parkkisakon saanut ihminen - tai ryhmä - vie saamansa sakot tuomioistuimeen, käräjäoikeuden ja hovioikeuden käsittelyn jälkeen koko revohka voi olla uudelleen KKO:n tuomarien pöydällä. Tietenkin sillä edellytyksellä, että KKO antaa hakijalle valitusluvan.

Luvan saaminen on arvoitus, sillä KKO on jo yhden ennakkoratkaisun asiassa antanut. Mutta meneekö valitus siinä tapauksessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen?

Yhdessä asiassa Koskelo on oikeassa: Eduskunnan tulisi säätää parkkisakkolaki, joka ei ole ristiriidassa perustuslain kanssa.

Kohu KKO:n ympärillä ei ole omiaan kannustamaan tuomareita julkiseen oikeuspoliittiseen keskusteluun. Sellainen olisi kuitenkin tarpeellista yleisellä tasolla.

Moni laki tai juridinen käytäntö kaipaa joko uudistamista tai tarkentamista. Tuomareilla on usein asioihin paras käytännön kokemus ja näkemys.

Mielenkiintoista on myös nähdä, johtaako kalabaliikki muutoksiin KKO:n kokoonpanossa.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Jacob Söderman (sd.) sanoo, että KKO:n tuomarikuntaan tulisi saada valtiosääntöoikeuden ja ihmisoikeussopimuksen tuntijoita (Suomen Kuvalehti 11.3.). Kokoonpano on hänen mukaansa liikaa siviilipainotteinen.

Koskelo näköjään sohaisi omaa pesäänsä, joka saattaa mennä nyt remonttiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Pääministeri joutuu lujille: Kestävyyttä ja hyviä hermoja vaaditaan

Käräjäoikeusuudistuksen virhe on nyt hyvä korjata

Inkluusio toimii teoriassa mutta ei käytännössä

Vankien vaihtoa ja varovaa optimismia

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.