Hidastuvaa talouskasvua ei pidä lisähidastaa

Valtiovarainministeriö arvioi perjantaina, että talous kasvaa tänä vuonna peräti kolme prosenttia, mutta ensi vuonna enää 1,7 prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 1,6 prosenttia. Kasvu siis hidastuu tämän vuoden jälkeen asettuen keskipitkällä aikavälillä prosentin seutuville.

Kasvulukujakin merkittävämpää on, että työttömyysaste laskee ennusteen mukaan aikaisempia arvioita selvästi alemmaksi. Vielä kesällä odotus oli, että tänä vuonna työttömyys olisi kahdeksan prosenttia ja ensi vuonna 7,5 prosenttia, mutta nyt luvut ovat tälle vuodelle 7,4 prosenttia ja ensi vuodelle 6,9 prosenttia. Työttömyysasteen lasku puolella prosenttiyksiköllä vastaa noin 13 000 henkilöä. Se taas merkitsee julkisen talouden vahvistumista arviolta yli 200 miljoonan euron verran. Suurin osa summasta tulee työttömyysmenojen pienenemisestä ja loput verotulojen kasvusta, kun ihmiset työllistyvät.

Vanhastaan seitsemän prosentin työttömyyttä on pidetty rajana, jonka alle työttömyys ei helposti laske. Kyse on rakenteellisesta työttömyydestä, jonka kutistamiseksi on uudistettava työmarkkinoiden säännöksiä. Juuri sitä hallitus tavoittelee ideallaan helpottaa irtisanomisia alle 20 työntekijän yrityksissä. Kyse on työllistämisen riskin alentamisesta esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa palkataan pitkiä aikoja työmarkkinoilta poisolleita ihmisiä.

Teollisuusliitto, ammattiliitto Pro ja AKT vastustavat hallituksen hanketta maanantaina alkavalla ylityökiellolla. Ay-liikkeen tehtävä on edistää työllisyyden paranemista ja turvata kasvua, eikä päinvastoin kuten nyt näyttää tapahtuvan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.