Hidastuvaa talouskasvua ei pidä lisähidastaa

Valtiovarainministeriö arvioi perjantaina, että talous kasvaa tänä vuonna peräti kolme prosenttia, mutta ensi vuonna enää 1,7 prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 1,6 prosenttia. Kasvu siis hidastuu tämän vuoden jälkeen asettuen keskipitkällä aikavälillä prosentin seutuville.

Kasvulukujakin merkittävämpää on, että työttömyysaste laskee ennusteen mukaan aikaisempia arvioita selvästi alemmaksi. Vielä kesällä odotus oli, että tänä vuonna työttömyys olisi kahdeksan prosenttia ja ensi vuonna 7,5 prosenttia, mutta nyt luvut ovat tälle vuodelle 7,4 prosenttia ja ensi vuodelle 6,9 prosenttia. Työttömyysasteen lasku puolella prosenttiyksiköllä vastaa noin 13 000 henkilöä. Se taas merkitsee julkisen talouden vahvistumista arviolta yli 200 miljoonan euron verran. Suurin osa summasta tulee työttömyysmenojen pienenemisestä ja loput verotulojen kasvusta, kun ihmiset työllistyvät.

Vanhastaan seitsemän prosentin työttömyyttä on pidetty rajana, jonka alle työttömyys ei helposti laske. Kyse on rakenteellisesta työttömyydestä, jonka kutistamiseksi on uudistettava työmarkkinoiden säännöksiä. Juuri sitä hallitus tavoittelee ideallaan helpottaa irtisanomisia alle 20 työntekijän yrityksissä. Kyse on työllistämisen riskin alentamisesta esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa palkataan pitkiä aikoja työmarkkinoilta poisolleita ihmisiä.

Teollisuusliitto, ammattiliitto Pro ja AKT vastustavat hallituksen hanketta maanantaina alkavalla ylityökiellolla. Ay-liikkeen tehtävä on edistää työllisyyden paranemista ja turvata kasvua, eikä päinvastoin kuten nyt näyttää tapahtuvan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Videot ovat tulleet jäädäkseen

Lobbarirekisteri lisää median vastuuta

Koleus kurittaa liiketoimia ja siihen on sopeuduttava

Kolmikannan tehoja mitataan nyt numeroilla

Mylläri Menocchion maailmankuva

Keskustan tilanne on vakava

Taloustaidosta ei ole omaksi oppiaineeksi

Talous asettaa reunaehtoja myös kirkkojen työlle

Olen lentävä ekoterroristi – miksei minulle aseteta rajoja?

Aloittamisen vaikeus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.