Hiekanpoistoa voi yhä tehostaa

Katupöly tekee taas tuloaan kaupunkien jokakeväisenä riesana. Esimerkiksi Kuo-
pion keskustassa ilmanlaatu kävi huonon puolella viime viikonlopun tuulisella ja kuivalla säällä.

Suomen ympäristökeskuksen, Metropolia-ammattikorkeakoulun ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteisen tutkimushankkeen mukaan katuverkon puhdistaminen Kuopiossa on tehokasta. Huhtikuulle ajoittuvan hiekanpoiston ansiosta pölykuorma laski toukokuulle 60 prosenttia. Myös sateet raikastavat ilmaa.

Kuopiossa kadut puhdistuvat kuitenkin hitaammin kuin Helsingissä ja Vantaalla. Pidempi talvi ja suurempi hiekoituksen tarve voi osittain selittää eroa. Tutkijat kuitenkin suosittavat Kuopiolle muun muassa tehokkaampaa pölynsidontaa kuivalla säällä. Myös rännikatujen myöhäinen puhdistus pitää yllä korkeita pitoisuuksia.

Viime keväänä Kuopiossa tuttu Operaatio Hiekkamyrsky eli keskitetty hiekanpoisto toteutettiin tavallista aikaisemmin huhtikuun puolivälissä. Toimeen ryhdyttiin, vaikka yöpakkaset jatkuivat ja takatalvikin tuotti vaivaa. Operaation aikaistaminen keräsi kaupunkilaisilta kiitosta. Siihen kehottavat myös ympäristöterveyden asiantuntijat.

Tutkimuksen perusteella katupölyhaittaa voidaan vielä jonkin verran vähentää entisillä resursseilla. Esimerkiksi rännikatujen puhdistaminen on suositeltavaa mahdollisimman pian pääväylien jälkeen. Järjestelmällisesti kaupunginosa kerrallaan etenemällä voidaan ehkäistä lisätöitä, joille syntyy tarvetta pölyn levitessä likaisilta lähikaduilta vasta puhdistetuille kaduille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tärkeä viesti puhelinvastaajassa

Syntyvyyden kasvu luo pilkahduksen toivoa

Hallituksella on kansan tuki

Rutiinista apua rutinaan

Omavaraisuuden arvo kirkastuu kriisiaikana

Pandemia pimentää nyt muita uutisia – jälkipyykki jäi kesken Kuopion irtisanomisista

Uudenmaan eristäminen on koko maan parhaaksi

Miljoonat eristäytyvät nyt koteihinsa yksin

Helsinki–Vantaasta tuli heikko lenkki

Korona-aalto pyyhkii läpi maailmantalouden

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.