Hieno teko uuden luomiseksi

Teollisuusneuvos Heikki Väänäsen, 70, miljoonan euron lahjoitus Itä-Suomen yliopistolle tähtää tulevaisuuteen ja varmistaa uuden etsimisen mahdollisuuksia. Teko on hieno.

Puuteollisuuden kuopiolainen grand old man tietää omasta kokemuksestaan, että vain yrityksen kilpailuetu mahdollistaa menestymisen.

Joskus kilpailuetu voi olla halpa hinta, mutta yleisen kustannustason takia sitä harvoin liitetään Suomessa valmistettuun tuotteeseen. Pitää siis löytää muita kilpailuetuja.

Tuotteen ominaisuuksien ylivoimaisuus on yksi mahdollinen kilpailuetu, sen varaan Väänänenkin aikanaan rakensi parkettitehtaansa. Joskaan se ei olisi yksin riittänyt ankarasti kilpailluilla markkinoilla. Siksi Väänänen panosti markkinointiin. Hänen tapauksessaan markkinointi merkitsi henkilökohtaisten suhteiden luomista esimerkiksi keskieurooppalaiseen jälleenmyyjäverkostoon. Se toimi.

Itä-Suomen yliopiston useissa tutkimusryhmissä tutkitaan puusta saatavia molekyylejä ja jakeita, niiden käyttöä terveys- ja ympäristöalalla sekä puun käytön ympäristövaikutuksia. Niistä saattaa löytyä paljon uutta liiketoimintaa. Lähemmäksi liiketoimintaa tosin tulee kehitystyö, joka rakentaa puun ja puutuotteiden mittaamiseen soveltuvia menetelmiä tuotantomenetelmien tueksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.