Hiihto hakee Lahdesta maineen palautusta

Ensi viikon keskiviikkona Lahdessa tehdään historiaa, kun Salpausselällä alkavat kautta aikain jo seitsemännet hiihtolajien MM-kisat. Missään muualla maailmassa kisoja ei ole järjestetty näin monta kertaa.

Salpausselän koitokset ovat painaneet jälkiä kansakunnan muistiin likimain kautta itsenäisyyden sadan vuoden ajan. Vuonna 1926 hiihtokuninkaana kruunattiin Matti Raivio ja 1938 Pauli Pitkänen. MM-kisoissa 1958 hiihtomitaleita kahmivat Veikko Hakulinen ja Kalevi Hämäläinen. Vuodelta 1978 Lahdesta muistetaan Helena Takalon ja Hilkka Riihivuoren uroteot ladulla.

Vuosi 1989 toi kaikkien aikojen saaliin, kun Suomi oli 15 mitalilla ylivoimainen ykkösmaa. Naishiihtäjät hallitsivat Marjo Matikaisen ja Marja-Liisa Kirvesniemen johdolla. Miesten hiihdossa Harri Kirvesniemi ja mäkihypyssä Jari Puikkonen huipensivat uransa kultamitaleihin.

Lähihistoriaan luo varjon kärkihiihtäjiemme joukkokäry vuoden 2001 kisoissa. Vyyhti alkoi purkautua Jari Isometsän hemohes-vilpistä ja eteni viestijoukkueiden hylkäämisiin dopingrikkeiden johdosta. Jälkiviisaasti voidaan sanoa, että dopingkatastrofi sai urheilijoiden kannalta kohtuuttomat mittasuhteet. Vasta vuosia myöhemmin kävi todeksi suomalaisten aavistus, että epäpuhtaita keinoja käyttävät muutkin.

Järjestäjät eivät mahda mitään sille, että tällä kertaa kansainvälinen doping varjostaa Lahtea. Sotshin talviolympialaisissa 2014 ilmennyt Venäjän systemaattinen dopingkulttuuri sekä norjalaisten viime vuosien käryt ovat kolhineet hiihdon mainetta. Sotshissa kärynneitä venäläishiihtäjiä on kilpailukiellossa, mutta Venäjää ei ole suljettu maana kisoista.

Norjan Martin Johnsrud Sundby kamppailee Lahdessa hiihtokuninkuudesta kärsittyään vain kahden kesäkuukauden kilpailukiellon astmalääkkeen käytöstä moninkertaisesti yli sallittujen arvojen.

Kisoissa ei nähdä norjalaista hiihtotähteä Terese Johaugia, joka sai perjantaina Norjan urheilun keskusjärjestöltä 13 kuukauden kilpailukiellon kiellettyä ainetta sisältäneen huulivoiteen käytöstä.

Lähtökohtaisesti rangaistus anabolisista steroideista on neljä vuotta ja lieventävillä asianhaaroilla kaksi. On toivottavaa, että Kansainvälinen hiihtoliitto tai Maailman antidopingtoimisto valittaa Johaugin lyhyestä pannasta. Huippuhiihdon uskottavuus vaatii kumoamaan epäilyt, etteivät samat säännöt koskisi kaikkia urheilijoita.

Vuoden 2001 dopingskandaalin varjoon jäi, että Suomi saavutti käryistä huolimatta kymmenen mitalia. Vastaava saavutus olisi lähiviikkoina jättimenestys.

Suomen hiihtojoukkue on jättänyt edellisten kisojen tapahtumat taakseen ja toipunut viime vuosina myös urheilullisesti. Uudessa sukupolvessa Krista Pärmäkoskelta ja Matti Heikkiseltä odotetaan eniten mitaleja. Savolaisittain Vieremän sisaruksilla Iivo ja Kerttu Niskasella on mitalisaumat ainakin viestissä. Puijon Hiihtoseuran Ilkka Herola voi yllättää yhdistetyssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.