Hiihtolomalla voi katsoa myös ihan lähelle

Tänään on Itä- ja Pohjois-Suomen kouluissa hiljaista, kun on virallisesti hiihtoloman ensimmäinen päivä. Ne koululaiset, jotka ovat lähteneet perheineen joko kauas etelän lämpöön tai pohjoisen hangille, ovat menneet jo. Osa koulukkaista on jäänyt kotiin joko pakon edessä tai ihan vapaaehtoisesti.

Joku on kenties oivaltanut, että mäenlaskun vuoksi ei tarvitse lähteä Lappiin, kun on Tahko – tai oma takapiha. Toinen on ehkä todennut, että lämpöä kyllä löytyy, jos sitä kaipaa, esimerkiksi maakunnan kylpylöistä.

Olipa hiihtolomailu kotikulmilla oma valinta tai ei, vapaista päivistä kannattaa ottaa ilo irti ja tehdä jotakin sellaista, mitä ei koulupäivien iltoina tai tavallisina viikonloppuvapaina tule tehneeksi. Vähälläkin rahalla pärjää.

Talvi tarjoaa tänä keväänä poikkeuksellisen paljon mahdollisuuksia kulkea luonnossa.

Pieni pakkanen ei haittaa kulkemista metsässä joko hiihtäen, lumikenkäillen tai vaikka umpihangessa tarpoen. Uusia elämyksiä voi löytyä vaikka lähimetsästä, missä saattaa esimerkiksi vanhaan variksenpesään asettunut sarvipöllö tervehtiä kuutamossa kulkevaa.

Paksujen hankien ansiosta hiihtämällä voi ehkä nousta myös sen kukkulan päälle, jonne ei kesällä ole mitenkään jaksanut vaikeakulkuisen maaston läpi tarpoa. Kallaveden jäällä puolestaan pääsee kävellenkin kulkemaan saariin, joista muutamissa on oivallista viettää pieni lepohetki laavun nuotiopaikalla makkaraa paistaen ja eväitä syöden. Ja sitten voi tietysti pilkkiä kalakukkoahvenia itselle tai naapurin mummolle.

Tärkeintä lomalla on virkistyä ja rentoutua, että jaksaa taas käydä koulua ja tehdä töitä. Kesään on vielä pitkä, joskin valoisa matka.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.