Hiljainen tasoristeys voi olla petollinen

Taas kerran kantautui murheellinen uutinen tasoristeysturmasta. Iäkäs kuopiolaismies kuoli myöhään torstai-iltana ajettuaan henkiöautolla tavarajunan alle pikkutiellä lähellä Juankosken keskustaa. Paikkakunnalla kuolonturma järkyttää ja koskettaa ihmisiä laajalti. Turmapaikalla liikkuu sekä autoja että junia harvakseltaan.

Lokakuussa 2017 Raaseporissa tapahtunut vakava tasoristeysturma vauhditti valtakunnallista parantamisohjelmaa, jonka korjauslistassa on koko maassa 65 ja Itä-Suomessa 19 kohdetta. Tasoristeyksiä poistetaan ja korvataan kiertoteillä, ali- ja ylikulkuja rakennetaan ja puomeja lisätään kohteiden riskialttiuden määräämässä järjestyksessä.

Valtion rataverkolla oli viime vuoden lopussa noin 2 700 tasoristeystä, joista vartioimattomia oli yli 2 000. Urakka on valtava, ja tehostettu korjausohjelmakin yltää vain muutaman kymmenen kohteen vuositahtiin.

Juankosken turmapaikka on valitettavasti juuri sitä lajia pikkuteiden risteyksiä, joita on koko maassa suunnaton määrä. Seutu on kuitenkin riskialtista, sillä pääteiltä katsoen radan takana on paljon ranta-asutusta ja kesämökkejä Vuotjärven rannalla. Henkilöjunaliikenne Siilinjärven–Joensuun välillä on loppunut aikoja sitten, ja moni on saattanut mieltää radan kokonaan hiljenneen. Tavaraa kuitenkin kulkee, ja liikenne voi esimerkiksi Finnpulpin sellutehtaan myötä vielä vilkastua.

Tasoristeyksien korjausohjelmaa on syytä jatkaa nykyisen loppumisen jälkeenkin. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota petollisen hiljaisiin risteyksiin, joista mahdollisimman moneen olisi tekniikan kehittyessä saatava vähintään kevyitä varoitusjärjestelmiä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.