Hiljaiseksi veti eduskunnassa

MTV3:n tuore puoluegallup iski suurten puolueiden puheenjohtajien kalloon kuin olisi tullut täydellinen osuma vastapalloon.

Perussuomalaiset on noussut gallupin mukaan kolmen suuren rinnalle. Eroa SDP:hen on enää 0,3 prosenttia eli ero menee virhemarginaalin piiriin. Eikä ero keskustaan ja kokoomukseen ole sekään enää kuin 2,3 prosenttia.

Valtiovarainministeri J yrki Katainen sanoi sen suoraan: Timo Soinista on tullut yksi neljästä pääministeriehdokkaasta. Katainen on oikeassa sanoessaan, että nyt kansalaiset pääsevät oikeasti valitsemaan eri vaihtoehdoista. No se on sitten toinen juttu, miten Soini onnistuisi hallituksen kokoamisessa, jos persut voittaisivat koko vaalit.

Aikaisemmin on spekuloitu historian toistavan itseään ja arveltu, että persujen kannatus sulaa lopulta vaaleissa. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että se vaihe on ohitettu, että persut voisivat enää kärsiä vaalitappion. He voivat vapaasti valita sen, miten vaalitulokseen suhtautuvat, sillä jo reilun kymmenen prosentin tulos on mahdollista kääntää Soinin retoriikalla voitoksi.

Eduskunnan kuppilassa oli uutisen julkistamisen jälkeen hiljaista porukkaa. Eikä se ole ihme, sillä seuraavassa gallupissa SDP saattaa olla jo Perussuomalaisten perässä, ja kokoomus ja keskusta vain muutaman kymmenyksen edellä. Eli perinteisten suurpuolueiden sekä perinteisten pienpuolueiden keinot alkavat olla vähissä, kun uusi suurpuolue Perussuomalaiset jyrää jo toista vuotta yhä kasvavilla kannatusluvuilla.

Entinen demari ja nykyinen persu Matti Putkonen ymmärtää ilmeisen hyvin kollektiivista psykologiaa. Putkosen mukaan noste johtuu siitä, että Perussuomalaiset tarjoaa vaihtoehdon niille, jotka ovat tympääntyneet toimimaan muissa puolueissa ja niille, jotka ovat olleet politiikasta vieraantunteita.

- Meidän vaalikampanjassa on yksiselitteinen lähtökohta, että ensin suomalainen työ ja yrittäminen. Jos aikaa ja rahaa jää, sitten maailmanparantaminen... Ensiksi yritettiin lyödä rasismikortilla. Sitten sillä, että vain yhdessä vaalipiirissä voi äänestää Soinia. Sen jälkeen tuli se, että ei ole osaamista. (Putkonen Ilta-Sanomissa 11.2.2011)

Nyt näyttää siltä, että Perussuomalaiset on rakentanut oivallisen brändimielikuvan: persut ovat ihmisiä, joita on vähätelty ja nolattu, mutta jotka ovat nousseet ylpeästi taistelemaan. Todella älykästä massapsykologiaa, sillä käyttövoimana on oikeuden- ja vastuuntunto. Mikähän siinä on, että näin simppeli peruskuvio ei toimi millään muulla puolueella?

Perussuomalaisilla ei ole hyvän vaalituloksen jälkeen mahdollisuutta kieltäytyä hallitusvastuusta. Se olisi äänestäjien pettämistä. On täysin selvää, että puolueen kannattajat ovat aktivoituneet, koska haluavat muutosta. Tuloksen kuuluu näkyä myös hallituskokoonpanossa. Perussuomalaisten kannattajat eivät tavoittele pelkkää vahvaa asemaa oppositiossa. Siksi Soinin on hyvin vaikea kieltäytyä hallituksesta sillä perusteella, ettei hallitusohjelma miellytä.

Myös poliittiset vastustajat haluavat Perussuomalaisten ottavan hallitusvastuuta. Sääntöhän on, että vastuu näkyy lopulta kannatuslukujen laskuna. Mikään ei olisi keskustalle, kokoomukselle ja SDP:lle mieluisampaa kuin persujen ja Soinin nousukiidon taittaminen. Jos se ei onnistu ennen vaaleja, niin se halutaan saada aikaan vaalien jälkeen.

Soinin ja persujen gallupmenestyksen varjoon on jäänyt tyystin se, että keskusta on ottanut kokoomuksen kiinni. Jo syksyllä oli ilmassa merkkejä siitä, että kokoomuksen ykköspaikka ei välttämättä kestä vaaleihin saakka. Ennusmerkit olivat kuitenkin muita kuin mitattuja kannatuslukuja. Keskustan kirimisestä ei sen sijaan ollut vielä syksyllä minkäänlaisia viitteitä, vaikkei nousu ole mikään suuri yllätys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.