Hinnat karkaavat käsistä

Asumiskustannukset ovat kovassa nousussa. Tilastokeskuksen tuoreen raportin mukaan kiinteistöjen ylläpitokustannukset kallistuivat viime vuoden loka–joulukuussa reilut yhdeksän prosenttia. Kustannuksia kasvattivat erityisesti lämmityskulut.

Ihmisille ei ole luvassa helpotusta lähivuosinakaan. Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto arvioivat, että tänä vuonna asuinkustannuksia nostavat esimerkiksi verojen korotukset, vesimaksut sekä huolto- ja siivoustöiden kallistuminen.

Maan hallitukselta on odotettavissa lisää erilaisten maksujen ja verojen korotuksia keväällä. Ne heijastuvat vääjäämättömästi asumisen hintaan. Paineita lisää myös korjausrakennusalan ylikuumeneminen suurissa asutuskeskuksissa.

Hyvää on, että sähkön hinnan nousu on taittumassa. Raakaöljyn hintakin on kohtuullisen vakaa tällä hetkellä. Hintapiikki voi kuitenkin tulla hyvin nopeasti esimerkiksi Iranin ydinprojektin myötä.

Hallituksen tulisi pitää huoli siitä, etteivät asumiskustannukset nousisi kohtuuttomiksi. Jo nyt esimerkiksi omistusasumisen hinta on karkaamassa käsistä.

Pellervon taloustutkimus todistaa, että jo nyt puolet keskituloisen yksinasujan käteen jäävistä tuloista menee omistusasumiseen. Se on ehdottomasti liikaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.