Hirveydet jatkuvat Syyriassa

Samalla kun Euroopan katseet ovat kääntyneet Ukrainaan, sisällissota Euroopan reunalla Syyriassa jatkuu. Viime viikolla oppositio syytti presidentti Bashar al-Assadin joukkoja Damaskoksen lähistöllä tehdystä kaasuiskusta. Väitteensä tueksi aktivistit julkaisivat verkossa videon, jolla sanottiin esittävän hyökkäyksen uhreja.

Valokuvat ja videot ovat sotarikosten keskeisiä todisteita, mutta samalla ne ovat osa nopeaa ja tehokasta sotapropagandaa. Läheskään aina kuvien aitoutta ei kyetä vahvistamaan. Jatkuva vääristely syö kuvien voimaa silloinkin, kun ne ovat totta.

Tammikuussa Syyriasta tuli julkisuuteen 55 000 valokuvasta koostuva aineisto, jonka tekijä on Ceasar-salanimellä esiintyvä entinen Syyrian armeijan sotilaspoliisi. Hän kuljetti kuvat muistitikulla paetessaan maasta.

Kuvat kertovat systemaattisesta nälkiinnyttämisestä, kidutuksesta ja teloittamisesta. Ne nostavat esiin ihmisen pahimmat ominaisuudet.

Vaikka Ceasarin kuvien perusteella ei voi sanoa mitään varmaa niiden syntytilanteista, aineiston sisältö ja valtava koko ovat vääjäämätön todiste Syyriassa tapahtuneista kauheuksista.

Rauhaan on pitkä matka, ja kärsimys syvenee. Sodan taakan lisäksi YK arvioi miljoonien syyrialaisten olevan vaarassa menehtyä kuivuuteen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.