Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Hirvenmetsästysaika alkaa koko maassa lokakuun puolivälissä, mutta tieliikenteessä hirvi on jo valitettavan ajankohtainen eläin. Tilastokeskuksen Riistaonnettomuudet-tilaston mukaan suurin osa hirvikolareista tapahtuu syyskuussa, vaikka määrä pysyy yleensä suurena koko loppuvuoden (Savon Sanomat 14.9.).

Loppuvuodesta riskejä kasvattaa jahtia pakenevien säikkyjen eläinten ryntääminen teille. Hirvet ovat kuitenkin liikkeellä jo syyskuussa, joka on niiden kiima-aikaa.

Pahaksi onneksi myös autoilun olosuhteet edesauttavat pimenevänä vuodenaikana ihmisen ja eläimen kohtalokkaita törmäyksiä. Hirvet liikkuvat luontaisesti aamu- ja iltahämärissä, jotka syksyllä osuvat päivä päivältä lähemmäksi työmatka-aikoja. Sekä hirvi- että peurakolareita sattuu eniten tunti auringonlaskun jälkeen. Silloin jos koskaan on syytä höllentää kaasujalkaa ja hidastaa matkanopeutta reilusti alle korkeimman sallitun.

Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän arvion mukaan hirviä on Suomessa jonkin verran yli 86 000. Hirvikolarien määrä on ollut parin tuhannen luokkaa tai hieman alle vuodessa. Onnettomuustietoinstituutin mukaan viime vuonna kuoli yksi ihminen törmäyksessä hirven kanssa.

Hirvijahtikausi alkoi Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella jo syyskuun alussa. Koko maassa metsästäminen vahtimalla pellolta on jo sallittua. Suomen riistakeskuksen riistapäällikkö Jani Körhämö kehottaa hyödyntämään jo vahtimismetsästyskautta (Maaseudun Tulevaisuus 27.8.). Neuvo on hyvä, sillä pyyntilupien täysimääräinen käyttäminen pienentää kolarien ja muidenkin hirvivahinkojen riskiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Räjähdyksestä katastrofi kovaonniselle Libanonille

Uimareilla kelpo oltavat Kuopiossa

Päivän päähän näkee hämärästi

Koulujen määrä tuskin puolittuu loputtomiin

Rahalla saa ja hevosella pääsee

KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Oletko sinä valmis toiseen aaltoon?

Etätöiden purkamisessa syytä varovaisuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.