Hoitopaikkakaruselli

Vanhuudenpäivät eivät ole mitään helppoja Kuopiossa. Vaan pelko ei auta, ilmoitti 82-vuotias ystäväni puhelimessa.

Hän sanoi toivovansa, että pääsee pois tästä maailmasta nätisti saappaat jalassa.

Paha olisi, jos joutuisi sängynpohjaan. Ja vielä pahempaa, ettei edes tietäisi, missä tuo sängynpohja minäkin päivänä on.

– Harjulassa ei ole paikkoja ja KYSissä ei pietä.

Sivullisen on vaikea hahmottaa, millä tolalla kuopiolainen vanhusten sairaanhoito todellisuudessa on, ennen kuin joku oma sukulainen tai tuttu joutuu Kuopion kaupungin terveydenhuollon palvelualueen koneiston toimien kohteeksi.

Vanhusten puheista voi päätellä, että kaikki ei ole kohdallaan.

Tiedättekö, mitä tapahtuu, jos esimerkiksi kuopiolainen vanhus saa sairauskohtauksen?

Hänet kuljetetaan ambulanssilla KYSiin kuten asiaan kuuluu. Siellä häntä tutkitaan ja hoidetaan. Jos jatkohoidon tarvetta KYSissä ei ole, hänet yleensä pannaan tarkkailuun osastolle muutamaksi päiväksi. Mutta minne? Ennalta ei voi tietää, vain arvata.

Esimerkkitapaus: Kuopiolainen mummo hakeutui yhteispäivystykseen eräänä iltana puoli kymmenen tienoilla. Lapsi kiiruhti katsomaan äitiään, joka odotti KYSin aulassa vuoroaan. Mitään erityistä hätää ei enää ollut, mutta tarkkailuun piti jäädä. Lapsi ilmoitti hoitohenkilökunnalle, että hän toivoo äitinsä pääsevän joko Kuopioon tai Karttulaan. Olisi vaivatonta käydä katsomassa.

Jo tunnin kuluttua sairaalasta ilmoitettiin, että rouva lähtee nyt ambulanssilla Nilsiään.

Aamulla lapsi soitti Nilsiän terveyskeskukseen. Puhelimeen vastannut hoitaja oli yltynyt ihmettelemään, miksi ihmeessä mummo oli töytyytetty keskellä yötä heille, kun Harjulassa olisi ollut vaikka kuinka paljon tilaa.

Miksi, kysyi myös lapsi, eikä saanut vastausta.

Vaikeudet voisi laittaa tietokoneiden syyksi. Tai organisaation. Syyttelyä parempi on pohtia, miten voisi turhilta reissuamisilta välttyä.

Mummon tapauksessa saattoi olla niin, että Harjulan osastoilla 4 ja 5 oli tilaa, mutta kaikille 56 paikalle oli jo tiedossa tulija, mikä tieto ei ilmeisesti Nilsiässä näkynyt. Osastojen paikat eivät yleensä ole tavanomaisten päivystyshoitopotilaiden käytössä, vaan niihin sijoitetaan esimerkiksi aivohalvauspotilaita tai leikkauspotilaita. Päivystyspotilaiden tarkkailuhoitopaikkoja on Harjulassa yhteensä 58 osastoilla 1 ja 2. Vastaavia paikkoja on Karttulassa noin 30, Nilsiässä 20 ja Tuusniemellä 28.

Kaikkiaan osastopaikkoja lasketaan olevan 187 tällä hetkellä. On helppo laskea, että nykyinen osastopaikkajako on pahasti pielessä. Siksi ambulanssit ja taksit huristelevat sinne ja tänne yötäpäivää.

Väestön ikärakennetta katsomalla paljastuu, että paikkapula pahenee. Niinpä vanhusten hoitoreviiri laajenee. Itse asiassa niin on käynyt jo. Kesäkuun alun jälkeen Kuopiosta on viety Juankoskelle kaikkiaan 42 potilasta keskimäärin kuudeksi hoitopäiväksi ja Kaavillekin kaksi.

Kuntaliitokset sotkevat Kuopiossa kroonisesti terveydenhuollon järjestelyjä. Lisäksi osastopaikkoja vievät ne, jotka eivät vielä ole saaneet paikkaa vanhusten asumispalvelusta, mikä tosin on nykyään pieni ongelma entiseen verrattuna: osastolle sijoitettuna Kuopiossa on 26 vanhusta, joista 18 on menossa hoitokotiin, kaksi pitkäaikaiseen laitoshoitoon ja kuusi palveluasuntoon.

Tulevaisuus avaa uusia näköaloja ikäihmisille. Kun suuret sote-alueet joskus syntyvät, vanhus saattaa päästä Kuopiosta jopa Keuruulle asti tarkkailtavaksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.