Hoitotäti rupattelee nyt

Minulla oli viime viikolla mahdollisuus saattaa lapseni tavallista myöhemmin päiväkotiin. Menimme aamulla leikkipuistoon, jossa oli samaan aikaan olettamani mukaan perhepäivähoitajia.

Perhepäivähoitajat keskustelivat keskenään, milloin palkka tulee tilille, ja menisiköhän sitä Kuopio tanssii ja soi -tapahtumaan. Toinen alkoi näytellä humalaista naista torilla, ja toinen nauroi, että ”sätkä vielä huuleen!”

Äitinä minua mietitytti, ovatkohan lapset nyt ihan niin valppaiden aikuisten valvonnassa kuin pitäisi. Entä jos hoitolapsi putoaa telineestä tai karkaa? Kun on itse vilkkaan pojan äiti, niin sitä tietää, että kun selkänsä kääntää, niin lapsi on omilla teillään tai työntämässä kiviä suuhunsa.

Hoitaja on töissä lapsia varten, ei seuraa kollegoille pitämässä.

Eikä mennytkään kuin hetki, niin pieni tyttö kutsui hoitajaa apuun, koska yhdelle lapsista oli tullut itku.

Päivähoitolasten karkailu tai tapaturmat eivät ole pelkkä uhkakuva. Riippuu kunnasta, kuinka paljon niistä tiedetään. Kuopiossa karkaamisia ei kirjata mitenkään, mutta ei monessa muussakaan kunnassa. Tehyn Silmät selässäkin -raportin mukaan vain 46 prosenttia päivähoitopaikoista raportoi karkaamisista systemaattisesti ja käy tilanteet läpi.

Yksi raportoimisen mallikunta on Espoo. Kunnassa kirjattiin viime vuonna 42 varhaiskasvatuksessa olevan lapsen karkaamista. Parina edellisenä vuotena karkaamisia oli 33–35.

Tilanteet ovat monenlaisia ja usein paperilla vaarattomalta näyttäviä: Lapsi lähtee itkien vanhempansa perään tai juoksee mukaan, kun kaveri haetaan kotiin. Kolmas kiipeää aidan vierustalle kasaantuneen lumipenkan päälle ja siitä aidan yli, ja neljäs livahtaa portista, jonka lastaan hakenut vanhempi on jättänyt auki.

Toisinaan on kuitenkin hiuskarvan varassa, etteikö käy huonosti: Eräässä Espoossa raportoidussa tapauksessa yksivuotias tyttö livahti auki jääneestä portista ulos. Lapsi löydettiin parkkipaikalta kahdeksan minuutin kuluttua katoamisesta.

Joskus etsijät ovat myöhässä. Vuonna 2004 porilaispäiväkodista karannut lapsi hukkui jokeen ja vuotta myöhemmin espoolaislapsi jäi puutavaran alle päiväkodin pihassa ja kuoli.

Tehyn mukaan päiväkodin pahimmat puutteet liittyvät pihojen turvallisuuteen, vaaratilanteiden ennakointiin ja niiden kirjaamiseen. Erityisesti aitojen kunnosta jäsenistö on antanut kovaa kritiikkiä.

Tapaturmiakin sattuu, joskin vähemmän kuin kotona. Päivähoitolapsille sattuu THL:n mukaan keskimäärin 137 sairaalan vuodeosastolla hoidettavaa tapaturmaa vuodessa. Kuopiossa ilmoitetaan vuosittain useita kymmeniä päivähoitolasten tapaturmia vakuutusyhtiölle.

Alle kaksivuotiaille sattuu vain vähän, mutta sitäkin enemmän sattuu ja tapahtuu kuusivuotiaille, joiden tapaturmista joka kymmenes sattuu päivähoidossa.

Vanhemman pelkoa ei hälvennä se, että nykyinen päivähoitolaki sallii tavallista suuremman suhdeluvun – enemmän lapsia ja vähemmän hoitajia – tilapäisesti esimerkiksi henkilökunnan sairaustapauksessa. 69 prosenttia päivähoidossa työskentelevistä tehyläisistä kokee, että henkilökuntaa on jatkuvasti liian vähän lapsimäärään nähden.

Keskinäiseen rupatteluun ei pitäisi olla varaa missään hoitopaikassa. Lapsen leikissä läsnä oleminen ei sitä paitsi ole pelkästään turvallisuuskysymys. Sillä osoitetaan, että olet minulle tärkeä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien teematuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.