Holmströmin tutkimus nousee yritysten arjesta

Suomalaisen taloustieteilijän Bengt Holmströmin suuri hetki koittaa tänään, kun hän vastaanottaa Nobel-palkinnon Tukholmassa. Juhlan ainoa puute on, ettei kirjallisuuspalkinnon saanut muusikko Bob Dylan ole tulossa paikalle. Lauluntekijän nirsoilu ei himmennä muiden palkittujen saavutuksia.

Nobel-luentonsa Holmström piti jo torstaina. Siinä hän kuvasi uransa ja ajattelunsa kehitystä matemaatikkona Ahlströmillä ja sittemmin tutkijana USA:ssa Stanfordin yliopistossa.

Holmström palkitaan yhdessä amerikkalaisen Oliver Hartin kanssa sopimusteorian kehittämisestä. Holmström on tutkinut peliteoreettisesti erilaisten kannustimien vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen ja niiden yhteisseurauksia taloudelliseen lopputulokseen.

Yksi Holmströmin vahvuuksista on epäilemättä ollut se, että hänen kysymyksensä tutkijana ovat nousseet käytännön ongelmista, joita hän yritti ratkaista jo Ahlströmillä. Nobelisti kuvasi puheessaan tilannetta, jossa sekä yrityksen työntekijät että johto hakivat tahoillaan itselleen suurinta hyötyä, mikä ei johtanut parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Tämä sai Holmströmin etsimään kannustinmalleja, jotka perustuisivat todellisiin tietoihin suorituksista ja molemminpuoliseen tiedonkulkuun.

Oikeiden kannustimien löytäminen on edelleen suuri haaste sekä yrityksissä että kansantaloudessa. Holmströmin ajattelulle on tilausta esimerkiksi uudistettaessa suomalaista sosiaaliturvaa, jotta työn vastaanottamisesta tulee joutenoloa kannattavampaa. Yhtä lailla yrityksissä kannattaa kuunnella tarkalla korvalla Holmströmiä siinä, miten johdon kannustimet laaditaan sellaisiksi, etteivät ne vaaranna pitkän aikavälin menestystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.