Hornet katoaa Suomen taivaalta vuonna 2030

Puolustusvoimien komentaja, kenraali Ari Puheloinen pitää välttämättömänä, että Suomen torjuntahävittäjät uusitaan, kun nyt käytössä olevat Hornet-hävittäjät poistuvat ilmavoimien käytöstä vuosina 2025–30 (Savon Sanomat 12.3.).

Horneteille ei ole luvassa jatkoaikaa, sillä niiden valmistajamaa Yhdysvallat lopettaa koneiden varaosien valmistamisen niin, ettei koneilla ole enää turvallista lentää vuoden 2030 jälkeen. Uusien koneiden hankintapäätös on tehtävä viimeistään ensi vuosikymmenen alussa.

Suomi päätti 64 Hornetin kaupasta kesäkuussa 1992. Neljästä vaihtoehdosta Hornet oli toiseksi halvin ja hävittäjässä oli paras suorituskyky suhteessa hintaan. Ensimmäiset kaksipaikkaiset Hornetit lennettiin Yhdysvalloista Suomeen marraskuussa 1995.

Hornetien kappalehinta oli noin 30–40 miljoonaa euroa. Yksi varteenotettava ehdokas seuraavaksi hävittäjäksi on amerikkalainen F-35 -hävittäjäpommittaja, jonka kappalehinta on vähintään 60 miljoonaa euroa.

Suomi tarvitsee uskottavan puolustuskykynsä säilyttämiseksi tehokkaan ja nykyaikaisen hävittäjäkaluston. F-35 on yksi varteenotettava ehdokas. Loppusuoralle selviytynee muutama muukin konemalli.

Suomi on jo nyt niin voimakkaasti sitoutunut Nato-yhteistyöhön, että myös seuraavan hävittäjän on oltava Nato-yhteensopiva. Tämä tarkoittaa, että amerikkalaisvalmisteiset koneet ovat tarjouskilpailussa vahvoilla.

Hävittäjähankinnat nostattavat Suomen poliittisissa puolueissa intohimoja koneiden kalliin hinnan vuoksi. Hinta on niin suuri, että on suoranainen ihme, jos Suomi hankkii saman määrän hävittäjiä kuin vuonna 1992. Jos hankintapäätös tehdään, kustannukset jakaantuvat usealle vuodelle.

On mahdotonta arvioida juuri nyt, mikä koneiden lukumäärä tulisi olemaan. Voi olla, ettei Suomella riitä rahaa kuin 30–40 koneen hankintaan. Jos hankintaratkaisu venyy vuodelle 2020, hankinnan suuruus riippuu muun muassa sen hetkisestä Suomen taloudellisesta tilanteesta ja näkymistä.

Tietenkin on mahdollista, ettei Suomi hanki uusia hävittäjiä ollenkaan. Tämä tarkoittaisi käytännössä, ettei Suomi kykenisi puolustamaan itseään ilmasta käsin. Tällä olisi kauaskantoiset kansainväliset seuraukset.

Jos Suomi päättää olla hankkimatta hävittäjiä, maamme joutuu hakemaan uskottavaa ilmapuolustusratkaisua yhteistyössä muiden valtioiden kanssa. Tuollaisessa tilanteessa äänenpainot Natoon liittymisen puolesta voimistuisivat.

Suomen virallinen ulkopoliittinen linja on pysyä sotilaallisten liittoutumien ulkopuolella. Jotta tämä kanta pitäisi, Suomen olisi huolehdittava, että sillä on uskottava puolustuskyky.

Puolustusvoimat on parhaillaan kovalla säästökuurilla, mutta asiantuntijoiden mukaan tämän ei uskota vaikuttavan suuriin ratkaisuihin, kuten hävittäjähankintoihin. Jos Suomi hankkii uudet koneet, sillä on vaikutusta armeijan muihin ase- ja materiaalihankintoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Yhdysvaltojen poliittinen järjestelmä taas testissä

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Sopua ja ymmärrystä appelsiinista

Tekojään kanssa möhlittiin monella tapaa

Tavoitteet ilman keinoja luovat poliittista kitkaa

Paljon melua tyhjästä Mun Oulussa

Vanhukset eivät tarvitse almuja vaan hoitoa

Discohile ja tunteiden nuottiavain

Politiikan ja juridiikan raja testaa oikeusvaltion

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.