Hovissa on tilaa

Hovioikeuksiin tulevien juttujen määrä on vähentynyt kahdessa vuodessa yli tuhannella, ja aleneva suuntaus jatkuu.

Takavuosien jutturuuhkat ovat purkautuneet. Itä-Suomen, Kouvolan, Vaasan ja Rovaniemen hovioikeudet kykenevät sorvaamaan oman kantansa käräjäoikeuksien tuomioista tehtyihin valituksiin pyöreästi puolessa vuodessa. Turussa ja Helsingissä, joissa juttuja on eniten, käsittelyajat ovat vielä pari-kolme kuukautta pidemmät.

Sinällään valitusten vähenemistä ei pidä säikähtää. Oikeudenkäynnit ovat kalliita niin oikeutta hakeville kuin koko yhteiskunnallekin ja turhat valitukset pelkkää tuhlausta. Rutiininomaisissa rikoksissa pitäisi periaatteessa riittää käräjäoikeuden päätös, niiden vatvominen ylemmissä oikeusasteissa on ajan, älyn ja rahan haaskausta.

Pieniä käräjäoikeuksia on yhdistetty isommiksi kokonaisuuksiksi, jolloin oikeuksien ammattitaidonkin pitäisi olla ainakin periaatteessa aiempaa korkeammalla. Valitusten määrän väheneminen todistaa, että näin on saattanut tapahtua myös käytännössä.

Ikävämpi selitys hovioikeuksien juttumäärän putoamiselle on se, että kansalaiset eivät uskalla enää lähteä peräämään oikeuksiaan loppuun saakka, koska siihen liittyvät taloudelliset riskit ovat liian suuret. Tappio ylemmässä oikeusasteessa tuo usein maksettavaksi myös voittaneen osapuolen oikeudenkäyntikulut, joten moni nielee oikeudentuntonsa ja kärsii vahingot omissa nahoissaan.

Tämä on tietenkin väärin, näin eivät asiat saisi olla Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa. Sen vuoksi hovioikeuksien juttujen vähenemisen syyt pitäisi ottaa vakavaan pohdintaan. Jos väheneminen on tapahtunut kansalaisten oikeusturvan kustannuksella, niin valtion on korjattava epäkohdat.

Hovioikeuksien juttujen vähenemisestä on se käytännön seuraus, että tuomareille voisi sälyttää lisää töitä.

Itä-Suomen hovioikeuden uusi presidentti Mikael Krogerus toi Savon Sanomien haastattelussa esille ajatuksen, että hänen johtamansa oikeuden toimialuetta voitaisiin laajentaa joko Keski-Suomella tai Etelä-Karjalalla, jotka kummatkin ovat joskus kuuluneet Itä-Suomen hovioikeuden alueeseen.

Karttaa katsoen olisi luonnollisempaa siirtää Keski-Suomi Itä-Suomen piiriin, koska Keski-Suomi ja Pohjois-Savo ovat rajanaapureita ja välimatka Jyväskylästä Kuopioon huomattavasti lyhyempi kuin Jyväskylästä Vaasaan. Keskisuomalainen mentaliteettikin on historiallisesti huomattavasti lähempänä savolaista kuin eteläpohjalaista, joten henkisiä estoja ei pitäisi olla, jos oikeushallinto on vain halukas uusiin rajanvetoihin.

Presidentti Krogerus väläytti yhtenä mahdollisuutena yhden hovioikeuden lakkauttamista, jolloin niitä olisi kuuden sijasta viisi. Tälle radikaalille ratkaisulle on ehkä huomattavasti vaikeampi löytää puolestapuhujia kuin nykyaikaa vastaaville rajantarkistuksille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.