Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin viime viikolla julistama kansallinen hätätila tietoverkkojen suojelemiseksi näyttää kasvavan vaikutuksiltaan valtaviin mittoihin. Sen mukaan yhdysvaltalaiset yritykset eivät saa käyttää tieto­liikennelaitteita, jotka uhkaavat maan turvallisuutta. Lisäksi Yhdysvaltojen kauppa­ministeriö on asettanut kiinalaista Huaweita koskevan teknologian vientikiellon, joka alkaa elokuun puolivälissä. Huawei ei saa sen jälkeen ostaa yhdysvaltalaista teknologiaa ilman erillistä hyväksyntää.

Huawein perustaja ja toimitusjohtaja Ren Zhengfei on ehättänyt sanomaan, ettei Huaweita voi eristää muusta maailmasta. Vakuuttelulta on hävinnyt paljon pohjaa pois, kun komponenttivalmistajat yksi toisensa jälkeen ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä liiketoimet yhtiön kanssa: yhdysvaltalaiset piirilevyjen valmistajat Intel ja Qualcomm eivät toistaiseksi toimita tilauksia Huaweille. Brittiläinen ARM ei puolestaan toimita prosessoreita Huaweille, joka käyttää yhtiön tuotteita kännyköissään ja verkkojen tukiasemissaan.

Tavallisiin kansalaisiin Huawei-boikotti saattaa iskeä kännykkäsovellusten päivityspulmien muodossa. On luultavaa, että Huawein lisäksi myös konsernin toinen kännykkämerkki Honor joutuu epäluottamuksen kohteeksi markkinoilla. Maailmalla monet matkapuhelinoperaattorit ilmoittivat lykkäävänsä Huawein kännykkämallien julkaisuja ja Suomessakin DNA kertoi, että se tuskin aloittaa uusien Huawei-mallien myyntiä.

Trumpin päätöksiä on pidetty vain yhtenä Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen kauppasodan taisteluista ja niinkin asian voi toki nähdä. Todellisuudessa kyse on paljon enemmästä. Yhdysvallat on ryhtynyt Trumpin johdolla taistelemaan maan taloudellisen maailmanherruuden ja erityisesti maan teollisuuden puolesta. yhdysvaltojen teollisuus on jo tähän mennessä menettänyt kymmeniä tuhansia tehtaita ja toistakymmentä miljoonaa työpaikkaa ja sitä uhkaavat uudet lisämenetykset, jos kukaan ei pysäytä kehitystä.

Asiantuntijat arvioivat, että teknologisen murroksen seuraava vaihe liittyy juuri 5g-verkkoihin, niitä hyödyntävään tekoälyyn ja robotiikkaan. Väitetään jopa, että se joka onnistuu parhaiten uuden teknologian hyödyntämisessä, voi käytännössä murskata kilpailijansa valtavan tuottavuusloikan ansiosta.

Huawei-boikotista seuraa ikäviä kaupallisia pulmia, etenkin kun Kiina siihen vielä vastaa, mutta jupakalla voi olla myös myönteinen puolensa. On ilmiselvää, että niin teknologiayhtiöt kuin viranomaisetkin havahtuvat viimeistään nyt siihen, että tietotekniikkaan liitetyt turvallisuusongelmat ovat todellisia. Esimerkiksi paljonpuhutun esineiden internetin keskeinen kehittämiskohde liittyy juuri turvallisuuteen, joka on saatava sellaiselle tolalle, ettei mikään ulkopuolinen taho voi sitä sabotoida. Vasta se voi synnyttää sellaisen luottamuksen, joka mahdollistaa vaikkapa itseohjautuvat autot tai terveydenhuollon digitalisoitumisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Kinkku kuuluu yhä suomalaiseen joulupöytään

Tähtipölyä joulukuusen ympärillä

Valistunutta uskoa

Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii selvityksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.