Huhumylly rasittaa poliisitutkintaa

Poliisi ei ole tavoittanut toistaiseksi henkilöä, joka sieppasi kolmen kuukauden ikäisen poikavauvan Varkaudessa viime maanantaina. Onnellisinta tapahtumaketjussa on, että lapsi löydettiin elävänä ja terveenä lumihangesta muutaman metrin päässä katoamispaikaltaan. Poliisilla on nyt useita eri tutkintahaaroja, joiden kautta pyritään löytämään sieppaaja.

Toivottavasti poliisin uuttera työ palkitaan mahdollisimman pian. Epäillyn kiinni saaminen olisi tärkeää monessa mielessä. Ensinnäkin tapahtumien kulkuun tulisi selvyys ja huhuilta katkaistaisiin siivet. Paikallisten asukkaiden mukaan kaupungissa pyöri ainakin eilen melkoinen huhumylly. Se on luonnollista, kun kysymys on näin erikoisesta ja suurta huomiota herättäneestä tapauksesta.

Poliisi jatkaa omaa hiljaista työtään. Se on tiedottanut tapahtumien kulusta oma-aloitteisesti lähinnä sähköpostin välityksellä. Tiedotteita on tullut kiitettävän paljon. Toisaalta poliisi ei ole järjestänyt yhtään tiedotustilaisuutta asian tiimoilta. Tämä on johtanut siihen, että lukuisat median edustajat ovat pommittaneet poliiseja puhelimitse kysymyksillään. Poliisi on joutunut näin varsin paineiseen tilanteeseen. Olisiko sittenkin viisainta, että tutkinnan johto järjestäisi tiedotustilaisuuden?

Pikkuvauvan sieppaamista tutkitaan murhan yrityksenä. Rikosnimike on kova.

Teon motiivia on vaikea arvailla, kun syylliseksi epäiltyäkään ei ole vielä tavoitettu. Hän saattaa olla häiriintynyt ihminen. Tapahtuma huolestuttaa luonnollisesti kansalaisia laajalti. Vaikka kysymyksessä näyttää olevan harvinainen yksittäistapaus, se on kuitenkin vakava viesti ihmisille: me emme todellakaan elä enää lintukodossa. Suomessakin voi tapahtua hätkähdyttäviä pikkulapsiin kohdistuvia rikoksia.

Varkauden sieppauksessa ei pidä syyllistää ketään. Tärkeintä on nyt tukea lapsen vanhempia ja muita hänen läheisiään sekä antaa tutkijoille työrauha. Syyllinen löytyy ennemmin tai myöhemmin. Hyvää tutkinnan alkuvaiheessa oli viranomaisten yhteistoiminta. Hälytys meni hetkessä maamme raja-asemille ja etsintäapua saatiin muun muassa puolustusvoimilta.

Vapaaehtoisten antama apu on ollut merkittävää. Poliisi on saanut runsaasti yleisövihjeitä. Se on hieno asia.

Meneillään olevaan tutkintaan on syytä suhtautua luottavaisesti. Tutkijoilla on käytettävissään nykyaikaiset apuvälineet ja järjestelmät. Yksi sellainen on dna. Sieppausalueelta on löydetty jälkiä, joita tutkitaan parhaillaan.

Epäillyn henkilöllisyys ei tätä kautta selviä välttämättä lyhyessä ajassa, mutta rengas takaa-ajetun ympärillä kiristyy koko ajan. Juttu on arvoituksellinen ja sen ratkaiseminen vaatii paljon tarkistuksia sekä taustojen selvittämistä.

Poliisi tekee parhaillaan tätä työtä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi: Tyttö ei maininnut televisiosarjasta

Varkaudessa elettiin piinaviikko

12-vuotiaan teko ei yllättänyt psykologia

Tyttö säikähti ja piilotti vauvan lumeen

Talvi vaikeuttaa poliisikoiran etsintätyötä