Huijarijahti jatkuu

Sijoitusklubi Wincapitasta tehtyjen rikosilmoitusten määrä on noussut selvästi yli 500:n. Laittomaan pyramidipeliin on sijoittanut rahojaan noin 10 000 henkilöä. Tapausta tutkitaan epäiltynä huijauksena ja törkeänä petoksena.

Poliisi ja muut viranomaiset ovat pystyneet jäädyttämään Wincapita-sijoittajien rahoja jo yli 10 miljoonaa euroa. Määrästä noin neljä miljoonaa on Suomesta löydettyä omaisuutta. Noin kuusi miljoonaa euroa on jäädytetty ulkomailla, valtaosa lontoolaispankin tililtä.

Tuntuu ihmeelliseltä, että vain viisi sataa ihmistä on jättänyt tutkintapyynnön viranomaisille. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan valtaosa ihmisistä sijoitti pyramidipeliin 1 000-3 000 euroa. Se on iso summa kenelle tahansa. Näyttääkin siltä, että yllättävän moni tyytyy vain nuolemaan haavojaan. Mistä tämä kertoo? Ihmiset ilmeisesti pelkäävät, ettei sijoitettuja rahoja saada takaisin. Siksi kädet nostetaan pystyyn jo nyt.

On ymmärrettävää, että ihmisten mieli on maassa. Monilla on avuttomuuden tunne. Toiset ovat jo rahaa sijoittaessaan pohtineet, että jos raha menee "Kankkulan kaivoon", niin menköön!

Kaikkien sijoittajien pitää kuitenkin nähdä laaja kokonaisuus. Jotta vastaavaa huijausta ei enää pääsisi tapahtumaan, epäilty rikos pitää tutkia kunnolla. Klubin pyörittäjät on saatava vastuuseen. Siinä tarvitaan klubiin sijoittaneiden ihmisten apua. Kukaan rahansa rikollisella tavalla menettänyt ei halua, että tekijät mellastavat vapaina miljoonineen.

Rikollisten ja rahojen jahti jatkuu kiivaana. Päätekijöinä on noin kymmenen suomalaisen joukko. Ryhmän epäillään toimineen huijauksen aivoina. Pääepäilty tamperelaismies on edelleen karkuteillä Keski-Amerikassa. Muita varteenotettavia epäiltyjä on ollut pidätettyinä ja vangittuina ympäri Suomea.

Poliisi on siis tehnyt hyvää työtä. Pääepäiltykin jää varmasti kiinni. Sen jälkeen on tarkkaan selvitettävä, kuinka huijaus onnistui. Joka tapauksessa tämän tyyppiseen toimintaan tulee puuttua lainsäädännöllisin keinoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.