Huippu-urheilun kahdet kasvot jakavat kansaa

Eturivin urheiluvaikuttajista koostuva huippu-urheilun muutosryhmä jätti itsenäisyyspäivän aattona hartaasti odotetun loppuraporttinsa. Tavoitteet ovat kovia. Työryhmän mielestä Suomi on vuoteen 2020 mennessä nostettava urheilussa Pohjoismaiden ykkösmaaksi. Samassa ajassa suomalaisista aiotaan tehdä maailman liikkuvin kansa.

Vain pari tuntia muutosryhmän raportin julkistamisen jälkeen kerrottiin, että jääkiekkojoukkue Jokereiden hyökkääjä Semir Ben-Amor joutuu oikeuteen epäiltynä pahoinpitelystä. Ben-Amorin epäillään pahoinpidelleen HIFK:n kapteenin Ville Peltosen jääkiekko-ottelussa.

Mitä tekemistä näillä kahdella asialla on toistensa kanssa? Paljonkin.

Muutosryhmä on esityksessään listannut arvot, joiden pohjalta huippu-urheilua on lähdettävä uudistamaan. Niitä ovat eettisyys, kunnioitus, vastuullisuus ja rehellisyys. Tuskinpa kenelläkään on mitään näitä arvoja vastaan.

Ongelma vain on, että läheskään kaikki huippu-urheilun toimijat eivät elä näiden arvojen mukaisesti. Jääkiekkoilija ei kunnioita vastustajaansa, jos hän hakkaa tämän tajuttomaksi kesken ottelun. Niin Jokerien Ben-Amor teki, vaikka häntä juridisesti vain epäillään pahoinpitelystä. Oikeus päättää, onko epäilyille katetta.

Väkivalta ei ole ainoa asia, joka huippu-urheilua jäytää. Kilpajuoksu dopingin kanssa on kestänyt jo vuosikymmeniä, eikä loppua näy. Kilpailujen ja otteluiden lopputulosten vilpillinen järjestely vedonlyöntivoittojen toivossa on ilmeisesti dopingiakin suurempi huippu-urheilun liepeille pesiytynyt ongelma. Siitä on näyttöä myös Suomessa. Katsomoissa kukkii rasismi ja törkeä kielenkäyttö.

Huippu-urheilulla on kahdet kasvot, jotka hämmentävät ja jakavat kansaa. Kaikki suomalaiset eivät suinkaan halua, että yhteiskunnan niukkoja voimavaroja kulutetaan huippu-urheilun tukemiseen.

Kiistaton tosiasia kuitenkin on, että valtaosa suomalaisista välittää siitä, miten oman maan urheilijat menestyvät kansainvälisillä kilpakentillä. Pienen maan kansalliselle itsetunnolle urheilusankareilla on ollut kautta historian suuri merkitys. Siinä ei ole mitään pahaa, eikä kyse ole pelkästään suomalaisesta ilmiöstä.

On hyvä, että muutosryhmä on omassa työssään lähtenyt liikkeelle arvoista, vaikka arvot ja todellisuus kohtaavatkin nykyisin vain osittain. Tekemistä on siis paljon.

Yhtä hyvää on, että muutosryhmä muistuttaa liikunnan ja huippu-urheilun yhteydestä. Liikkumaton kansakunta on sairas, eikä liikkumattomuuden kulttuuri kasvata tulevia huippu-urheilijoita. Pienikin kansakunta voi menestyä, jos lapset liikkuvat pienestä pitäen. Tekemistä meillä on siinäkin.

Kun perusta on kunnossa, voidaan lahjakkuuksien nousua huippu-urheilijoiksi tukea niillä keinoilla, joita muutosryhmä on listannut. Tarvitaan nykyistä enemmän rahaa, mutta raha on myös osattava suunnata nykyistä paremmin. Silavaa on karsittava kansan vyötärön lisäksi myös urheilun omista rakenteista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Hutiloinnin hinta

Liian hyviä neuvoja

Turkki pelaa kyynistä peliä, jota heikko EU vain moittii

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.