Huippu-urheilun tuki hyvä pitää nykyisellään

Uutissuomalaisen gallupissa huippu-­urheilun tuesta kansa jakaantui kolmeen tasavahvaan ryhmään: kasvattajiin, ennallaan säilyttäjiin ja vähentäjiin. Tuloksen myötä tämäkin gallup on niin kuin sitä luetaan ja siitä uutisoidaan. Voidaan todeta, että kansan selvä enemmistö suhtautuu urheilun tukemiseen kriittisesti eikä kasvattaisi pottia nykyisestä. Samalla jokseenkin samansuuruinen enemmistö arvostaa huippu-urheilua siinä määrin, ettei panostusta vähentäisi.

Jos mielipidekyselyistä halutaan ottaa oppia politiikkaan, voitaneen summata, että tuki on hyvä pitää jokseenkin nykyisellä tasollaan.

Suhde julkisilla varoilla kustannettuun kilpaurheiluun kuitenkin muuttuu ja on jo muuttunut. Alle kolmekymppiset suhtautuvat tukeen selvästi vanhempia ikäluokkia nihkeämmin. Eniten perinteisiä, apuraha­vetoisia lajeja arvostavat eläkeläiset. Miehet pitävät urheilun seuraamisesta odotetusti enemmän kuin naiset. Keskustelu naisurheilun heikosta näkyvyydestä ja palkkaeroista voi kuitenkin myös heijastua kyselyn tuloksissa.

Suomalaisittain umpisurkeasti sujuneet yleisurheilun EM-kisat tai viimeisimmät kesäolympialaiset eivät ainakaan lisää kiinnostusta aiemmin koko kansaa yhdistäneisiin yksilö­lajeihin. Joukkuelajit, kuten ammattilaisuuteen perustuvat jääkiekko ja jalkapallo, ovat vallanneet katsojien mielenkiintoa ja mainostuloja.

Rahapelituotoista saatava kymmenen miljoonan euron tukipotti huippu-urheilulle on kokonaisuutena maltillinen. Edes suurimmilla jaettavilla apurahoilla ei yksistään pysty harjoittelemaan täysipäiväisesti. Tuki onkin miellettävä lähinnä kannustimeksi ponnisteltaessa tasolle, jossa sponsorien kiinnostus herää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.