Huippu-urheilun tuki hyvä pitää nykyisellään

Uutissuomalaisen gallupissa huippu-­urheilun tuesta kansa jakaantui kolmeen tasavahvaan ryhmään: kasvattajiin, ennallaan säilyttäjiin ja vähentäjiin. Tuloksen myötä tämäkin gallup on niin kuin sitä luetaan ja siitä uutisoidaan. Voidaan todeta, että kansan selvä enemmistö suhtautuu urheilun tukemiseen kriittisesti eikä kasvattaisi pottia nykyisestä. Samalla jokseenkin samansuuruinen enemmistö arvostaa huippu-urheilua siinä määrin, ettei panostusta vähentäisi.

Jos mielipidekyselyistä halutaan ottaa oppia politiikkaan, voitaneen summata, että tuki on hyvä pitää jokseenkin nykyisellä tasollaan.

Suhde julkisilla varoilla kustannettuun kilpaurheiluun kuitenkin muuttuu ja on jo muuttunut. Alle kolmekymppiset suhtautuvat tukeen selvästi vanhempia ikäluokkia nihkeämmin. Eniten perinteisiä, apuraha­vetoisia lajeja arvostavat eläkeläiset. Miehet pitävät urheilun seuraamisesta odotetusti enemmän kuin naiset. Keskustelu naisurheilun heikosta näkyvyydestä ja palkkaeroista voi kuitenkin myös heijastua kyselyn tuloksissa.

Suomalaisittain umpisurkeasti sujuneet yleisurheilun EM-kisat tai viimeisimmät kesäolympialaiset eivät ainakaan lisää kiinnostusta aiemmin koko kansaa yhdistäneisiin yksilö­lajeihin. Joukkuelajit, kuten ammattilaisuuteen perustuvat jääkiekko ja jalkapallo, ovat vallanneet katsojien mielenkiintoa ja mainostuloja.

Rahapelituotoista saatava kymmenen miljoonan euron tukipotti huippu-urheilulle on kokonaisuutena maltillinen. Edes suurimmilla jaettavilla apurahoilla ei yksistään pysty harjoittelemaan täysipäiväisesti. Tuki onkin miellettävä lähinnä kannustimeksi ponnisteltaessa tasolle, jossa sponsorien kiinnostus herää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.