Huippujohtajat koolla

G8-maiden huippukokous käynnistyi maanantaina Japanissa mielenkiintoisissa merkeissä. Kokouksen pääaiheeksi uumoiltiin alunperin ilmastonmuutosta, mutta viime viikkojen rajut ruuan ja öljyn hinnankorotukset vienevät odotettua enemmän aikaa. Teollistuneet maat ovat jo inflaation syövereissä, ja on oletettavaa, että kokousedustajat etsivät tehokkaita keinoja taloustilanteen rauhoittamiseksi.

Talouden taantuma on tarttunut Yhdysvalloista moniin Euroopan maihin. Tämä ei ole sinänsä yllätys. Kun USA:n asuntolainakriisi puhkesi viime vuonna, sen vaikutusten ennustettiin heijastuvan muihin teollistuneisiin maihin. Nyt alkaneessa kokouksessa etsitään ulospääsyä kriisistä. Kokouksessa nousee esille varmasti Euroopan Keskuspankin EKP:n tuore koronnostopäätös.

EKP yrittää nujertaa korkoaseella inflaation. Arvostelijoiden mielestä päätös oli väärä, koska EKP ei voi vaikuttaa öljyn ja ruuan maailmanmarkkinahintoihin. Heidän sanomassaan onkin vinha perä. Näyttää siltä, että teollisuusmailla on edessään haastava tehtävä, jotta talouden suunta saadaan käännettyä.

Teollisuusmaiden hintakriisi vaikuttaa köyhille maille luvatun avun määrään. Tulilinjalla ovat etenkin Afrikan köyhät valtiot. Kehitysapua ei tule missään tapauksessa niin paljon kuin rikkaat maat ovat luvanneet. Ne ovat moittineet Afrikan valtioita kyvyttömyydestä hoitaa maanosansa kriisipesäkkeitä. Teollisuusmaat ovat oikeassa, mutta silti köyhien maiden ihmisiä ei saa jättää hätään.

Huippukokouspaikalle Hokkaidon saarelle lentänyt Yhdysvaltain presidentti George W. Bush painotti, että hänen maansa haluaa noudattaa vahvan dollarin politiikkaa. Tavoite on hyvä. Kun jenkit pääsevät tavoitteeseensa, niin öljyn hintakin pudonnee. Dollari on keskeinen maksuväline öljykaupassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuningas kävi vaatimattomassa studiossa, eikä musiikki ollut enää entisellään – silti Wiskari möyrii matona korvassa

Puoli Suomea liikkeellä

Kaivoslakia sopii muuttaa, mutta harkiten

Asuntovelallisella on nyt kissanpäivät

Ensimmäisen ja viimeisen välissä

Lapinlahden hieno perinne ansaitsee katsojien tuen

KHO:n katselmus Kuopiossa on paikallaan

Ikäihminen, ota loppukiri ja nauti!

Virheeni tekevät minusta minut – "10 000 tapaa, jotka eivät toimi"

Kuopion keskustan ilme kirkastuu nopeasti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.