Hukkaan valuu paljon rahaa

Kukapa meistä ei joskus olisi tuskastunut siihen, että arvokasta työaikaa kuluu tarpeettomilta tuntiin kokouksiin. Nyt asiaa on oikein tutkittu: Kansallisen kokousbarometrin mukaan jopa 40 prosenttia kaikista kokouksista koetaan turhiksi. Barometriin vastanneilta kokoukset veivät työaikaa viikossa keskimäärin 9,5 tuntia eli enemmän kuin yhden työpäivän.

Työtunnit eivät ole ilmaisia työnantajallekaan. Barometrissa on laskettu, että turhilta tuntuvat kokoukset aiheuttavat yhtä työntekijää kohden noin 10 000 euron kustannukset vuodessa. Jos laskelma pitää paikkansa, keskisuuri 50 ihmisen yritys ottaa vuodessa takkiinsa noin 500 000 euron kustannukset.

Peräti 70 prosenttia barometriin vastanneista arvioi, että osallistujat eivät valmistaudu riittävän huolellisesti kokouksiin. Se aiheuttaa tyhjäkäyntiä ja vie aikaa.

Kokousten aloittaminen venyy sen vuoksi, että osa ei saavu paikalle ajoissa. Varsinaiseen kokousaiheeseen päästään vasta kun on puhuttu ensin löysiä. Tuntuuko tutulta?

Työnantajien ja työntekijöiden yhteinen etu on, että kokouskäytäntöjä tehostetaan. Kokouksiin osallistuvien on miellettävä, että myöhästyminen ja heikko valmistautuminen ei ole ilmaista. Työpaikoilla voitaisiin kokeilla yksinkertaista konstia, joka on käytössä urheiluseuroissa: myöhästyneet joutuvat pulittamaan euroja yhteiseen kahvikassaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.