Hullu mies McAllenista

Perimätiedon mukaan Huittisissa asui Hullu Mies, jonka hulluus näkyi siinä, että hän söi enemmän kuin tienasi. Nyt Huittisten veikko on löytänyt parempansa ja terveydenhuollon alalta Jenkkilästä.

Amerikkalainen lääkäri ja lehtimies Atul Gawande lähti viime vuonna ottamaan selvää Texasissa sijaitsevan McAllenin kaupungin mysteeristä.

McAllen on Texasin alakulmassa ja siitä erikoinen, että siellä ovat Yhdysvaltojen korkeimmat terveydenhuollon menot. Edellä on vain eläkeläismiljonäärien Miami. Yhdysvaltojen terveydenhuolto on muutenkin sikakallis, mutta McAllenissa kustannukset ovat vielä kaksinkertaiset. Gawanden raportti julkaistiin The New Yorker -lehdessä (NY 1.6.2009).

Medicare on vähän Kelaa muistuttava systeemi, joka korvaa eläkeläisten terveydenhuoltomenoja.

McAllenissa Medicare maksaa 15 000 dollaria henkeä kohti vuodessa. Samanaikaisesti tällä Yhdysvaltojen yhdellä köyhimmistä alueista kansalaisten keskimääräinen tulotaso on 12 000 dollaria

Medicare joutuu siis käyttämään 3 000 dollaria henkeä kohti vuodessa enemmän kuin mitä keskiverto mcallenilainen ansaitsee. Jos Huittisten mies söi enemmän kuin tienasi, niin McAllenissa lääkärikulut toimivat ihan samoin.

Johtohenkilöistä kukaan ei ollut kuulutkaan, että toiminta olisi poikkeavan kallista. Suuria kustannuksia ei voitu selittää väestön sairastavuudella, henkilökuntamäärällä eikä hoidon tasolla.

Hoitotulokset osoittautuivat huonommiksi kuin El Pasossa, jossa kustannukset ovat puolet McAllenin tasosta. McAllenista sen sijaan löytyi tosi kummallisia käytäntöjä, kuten lääkäreille maksettu provisio lähetteistä. Ei ihme, että hoidettavaa löytyy.

McAllenin kustannukset johtuivat siitä, että potilaat saivat tutkimuksia, leikkauksia ja sairaalahoitoja oli enemmän kuin muualla. Onko se hyvä juttu?

Yleensä ihmiset ajattelevat, että enemmän on aina parempi kuin vähemmän. Terveydenhuollossa ei näin ole. Lääketieteessä hyödyt ovat rajalliset, mutta haitat rajattomat.

Yhdysvalloissa tehdään 60 miljoonaa leikkausta vuodessa eli jokainen amerikkalainen leikataan viiden vuoden välein. Noin 100 000 ihmistä kuolee joka vuosi lääketieteen aiheuttamiin sairauksiin, lähinnä leikkausten komplikaatioihin tai lääkkeiden haittavaikutuksiin.

Tutkijat selvittivät neljän tavallisen sairauden hoitoa ja totesivat, ettei rahan käytöllä ollut mitään yhteyttä kuolleisuuteen, potilaiden toimintakykyyn eikä asiakastyytyväisyyteen. McAllen ei saa mitään vastinetta rahan käytölleen.

Kyse on yleismaailmallisen ilmiön ääripäästä, terveydenhuollon palvelujen liikakäytöstä.

Näin menee myös Suomessa, vaikka olemmekin Amerikasta kaukana. Jos henkilökuntaa on paljon, jonot pitenevät. Sairaaloiden vertailussa on nähty, miten pienimmillä resursseilla tehdään parasta tulosta.

Emme ole McAllenin tiellä, mutta tienviitta näkyy.

Maailmaa on taas saanut ihmetellä.

Homot näyttävät olevan ainoita, jotka haluavat naimisiin, mutta heitä ei päästetä.

Kirjoittaja on yleislääketieteen professori Itä-Suomen yliopistossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.