Humanistin uskonto

Kiirastorstai huomenna. Sitten Kristuksen kärsimyksen pitkäperjantai ja tuonelaan astumisen lauantai.

Ne ovat yksi syy siihen, että uskontoni on kristinusko. En tietenkään alunperin vertaillut maailmanuskontoja ja sitten valinnut niistä kristinuskoa.

Koska olen syntynyt kristilliseen maahan, hengellinen etsintäni kanavoitui luonnostaan tähän uskoon.

Mutta jälkeenpäin olen tehnyt valintaa, kun olen päättänyt pysyä tällä tiellä. Olen nimittäin ajatellut, että uskontoni perusrakenteiden täytyy olla ihmisen puolella.

Toki jokainen uskonto väittää itsestään näin, sillä kaikki opettavat samaa Jeesuksen sanomaa lähimmäisen rakkaudesta.

Mutta kristinuskossa filantropia nousee vieläkin syvemmältä. Siinä Jumala itse tulee ihmiseksi ja elää ihmisen elämän sen kurjaan loppuun saakka, läpi kiirastorstain ja pitkäperjantain.

Siksi kristinuskon Jumala oikeasti tietää, mitä on olla ihminen erityisesti silloin, kun kaikki menee pieleen. Jumalan Poika kun on omissa nahoissaan kokenut tämän kaiken.

Tästä syystä Jumala on aina ihmisen puolella. Aadamin lasten kärsimys tuntuu edelleen hänen ihollaan, joten hän tahtoo vain yhtä asiaa. Sitä että saa auttaa, parantaa ja pelastaa.

Kristuksen tuonenmatka eli astuminen alas helvettiin julistaa kaikkein suurinta evankeliumia. Hän ei hylkää sitäkään, joka sanoo Jumalalle ei. Hän seuraa ihmislastaan vaikka kadotukseen.

Näin hiljaisen viikon tapahtumista seuraa kristinuskon humanistinen perusrakenne. Sen Jumala asettuu ihmisen puolelle, silloinkin kun ihmiset asettuvat Jumalaa vastaan.

Kaunista teoriassa, mutta entä tosiasiat? Kristinuskon edustajat eivät ole aina puolustaneet ihmistä. He ovat olleet oman aikansa lapsia, kovia ja väkivaltaisia.

Joskus he ovat jopa olleet ajastaan jäljessä, niin että muu yhteiskunta on nähnyt paljon kristittyjä paremmin, miten ihmisyyttä täytyy nyt suojella.

En kuitenkaan tee tästä liian suuria johtopäätöksiä. Ihmiset erehtyvät, mutta ei välttämättä se teoria, jonka päällä he istuvat. Kristinusko ei ole sama asia kuin sen edustajat.

Sen sijaan Jumalaa vastaan purnaan välillä, kuten moni muukin. Jos hän todella on kaikkien ihmisten ystävä, kuten kristinusko väittää, miksi hän on niin hidas auttamaan?

Miksi meidät hylkäät? Tähän pitkäperjantain kysymykseen ei taideta löytää kunnollista vastausta tässä ajassa. Sitä täytyy odottaa ihmiskunnan yhteiseen pääsiäiseen saakka.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.