Humu jätti valitsematta

Mauri Liukkonen

Suomalainen urheiluväki latasi suuria odotuksia huippu-urheilun muutostyöryhmään (Humu), joka itsenäisyyspäivän aattona julkisti loppuraporttinsa. Koska odotukset olivat suuret, olisi olettanut, että raportti kirvoittaa vilkkaan julkisen keskustelun.

Niin ei ole kuitenkaan käynyt. Paria kriittistä puheenvuoroa lukuun ottamatta kommentit ovat olleet harvassa. Mikä ihmiset mykisti?

Yksi syy tulee nopeasti mieleen. Suomi on pieni maa. Humun jäsenet ovat vahvoja urheiluvaikuttajia, joiden kanssa varotaan joutumasta hakauksiin.

Kun mukaan otetaan olympiakomitean hallituksen nimeämän ohjausryhmän sekä opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämän seurantatyöryhmän jäsenet, onkin koossa joukko, jota vähäpätöisempien urheilutoimijoiden ei kannata uhmata.

Onkin jäänyt epäselväksi, onko keisarilla oikeasti vaatteita.

Halvalla saa harvoin hyvää. Humun työtä ei voikaan moittia halvaksi. Työ tuli maksamaan noin kaksi ja puoli miljoonaa euroa.

Työryhmä todennäköisesti teki muutakin kuin kirjoitti loppuraporttiaan, mutta siitä huolimatta 40-sivuinen kirjanen on käsittämättömän kallis.

Julkisuudessa on ihmetelty, miten filosofi Pekka Himasen hallituksen tulevaisuusselontekoa varten laatima tutkimus kestävän kehityksen malleista saattoi maksaa 700000 euroa. Himasen Sinisessä kirjassa on kuitenkin 157 sivua, vaikka niistä osa onkin tyhjiä.

Tietenkin on muistettava, että kummassakaan tapauksessa tilaajat eivät maksaneet paperista, vaan paperille painetuista ajatuksista, analyyseista ja oivalluksista. Siispä niiden kimppuun.

Humulla on kaksi visiota: Suomen on vuonna 2020 Pohjoismaiden paras huippu-urheilumaa ja maailman liikkuvin urheilukansa.

Visioiden tarkoituksena on innostaa toimijoita. Siksi visiot usein liioittelevat. Kuvan tulevaisuudesta on oltava riittävän haastava, jotta ihmiset saadaan ponnistelemaan.

Jonkinlainen todellisuuspohja visioilla kuitenkin olisi hyvä olla. Niinpä Humun loppuraportista jääkin kaipaamaan faktoihin perustuvaa ja perusteellista selvitystä suomalaisen huippu-urheilun nykytilasta. Miten kaukana me olemme Ruotsista ja Norjasta?

Entäpä kansan liikkuminen? Lasten ja nuorten fyysinen kunto on huolestuttavasti heikentynyt vuosi vuodelta. Miten pitkä on matka maailman huipulle?

Humun raportin yksi heikkous on, että se ei ota minkäänlaista kantaa lajeihin, joissa me voimme tai haluamme menestyä. Eräissä muissa maissa huippu-urheilulle asetetut tavoitteet on linjattu nimenomaan lajeittain.

Helsingin Sanomiin (10.12.) kirjoittaneet tutkijat Mikko Salasuo, Tommi Hoikkala ja Antti Laine arvostelivat samaa puutetta. Heidän mielestään loppuraportti ei sen vuoksi sisällä yhtään isoa arvovalintaa.

Mielestäni lajilinjauksessa olisi arvoja enemmän ollut kyse pragmaattisesta arviosta. Pienen kansakunnan resurssit eivät yksinkertaisesti riitä siihen, että kansainvälistä menestystä tulisi kaikissa lajeissa. Siksi on priorisoitava.

Miksi emme vahvistaisi vahvuuksiamme? Keihäänheiton, jääkiekon ja maastohiihdon mitalit ovat monille suomalaisille tärkeitä, vaikka lajeja ei maailmanlaajuisesti harrastetakaan.

Työryhmän esitykset olivat lopulta melko tavanomaisia. Urheilijan Humu nostaisi keskiöön ja rakentaisi hänelle polun huipulle. Yhteistyötä tarvitaan lisää ja tietenkin rahaa.

Lisää rahaa pitäisi saada sponsoreilta eli käytännössä yrityksiltä sekä valtiolta. Yhtälö on vaikea. Yritykset ovat viime aikoina vähentäneet urheilusponsorointia ja valtio joutuu säästämään kaikista menoistaan.

Lisärahan sijasta olisikin parempi suunnata olemassa olevat–tai vähenevät–rahat nykyistä tehokkaammin. Se edellyttäisi selkeämpiä valintoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.